Kezdőlap Hit és élet A fejlődő országok gyermekeinek mindennapjai

A fejlődő országok gyermekeinek mindennapjai

A világ gyermekeinek helyzetére, jogaira hívta fel a figyelmet az UNICEF a Csiperó program keretében.

A Csiperó fesztivál a Tudomány és Technika Házában megrendezett kiállítása nagy sikereket ért el július 4-én, hétfő délután. A közönséget rengeteg kisebb és nagyobb gyermek, illetve felnőtt alkotta, nagy örömöt okozva ezzel a szervezőknek.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a kiállítás Európában történő vándorútja előtt elsőként itt mutatkozott be. Az előadás során a Magyarországon, Európában és a világ bármely táján élő gyermekek és életvitelük került a középpontba.
Az Egyesület meghívása által vendégünk volt Danks Emese is, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki egy rövid köszöntő után bemutatta alapítványa aktuális tevékenységeit. Céljuk az olyan gyermekjogi program hirdetése, amelyben a gyermekek sorsáról, jogairól, helyzetéről adnak oktatást. Munkájukkal nem csak felhívják a figyelmet a gyermekeket érintő problémákra, de tesznek is a bántalmazások, erőszak és a szegénység ily mértékben megnyilvánuló formája ellen. Az oktatáshoz, élelmezéshez és a tiszta vízhez való jogért harcolnak.
Danks Emese így fogalmazott: „Itt Magyarországon, Kecskeméten, Budapesten és az ország bármely más városában elfelejtjük azt, hogy ma a világban kétszáznegyvenmillió gyermek él háborús vagy erőszakos cselekedetek közepette. Ezeknek a gyerekeknek az élete nap, mint nap egy kérdőjel, hogy megélik-e a másnapot. Nagyjából minden ötödik percben meghal egy gyerek a világban az éhezés, szomjazás és háborús események következtében.”
A kiállítás alkalmával közelebb kerülhetünk a világ szegényebb területein élő emberek, gyermekek mindennapi megpróbáltatásaihoz. Danks Emese szerint felelősséget kell, hogy érezzünk a mai menekültválság kapcsán is, ugyanis rengeteg gyermek kényszerül ez által élhetetlen körülmények közé. Továbbá arra is felhívta figyelmünket, hogy szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogyEurópába, Magyarországra születtünk, békésen élhetünk.
Jakkel Anna fotókiállítása is nagy hatással volt a résztvevőkre, alkotásaival elnyerte a vendégek tetszését.