Kezdőlap Egészség-szépség Bezártak egy kórházi részleget Bukarestben higiéniai hiányosságok miatt

Bezártak egy kórházi részleget Bukarestben higiéniai hiányosságok miatt

Ideiglenesen bezárták Bukarestben a plasztikai sebészeti és égési sérülésekre szakosodott kórház egyik részlegét, miután a kórházban uralkodó higiéniai körülményekről felkavaró videofelvételeket tett közzé csütörtökön egy oknyomozó újságíró.

A kórházi részleg bezárását Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter jelentette be, miután a Tolo.ro honlapon gyomorforgató videofelvétel jelent meg arról, hogy az egyik megégett beteg nyílt sebén kukacok nyüzsögnek. A felvételt publikáló újságíró azt állítja: a videót a kórház egyik nevét elhallgató orvosa készítette néhány napja az azóta elhunyt páciensről, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az intézményben uralkodó, tarthatatlan higiéniai körülményekre.
A kórház szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a beteg nem a kukacok miatt hunyt el, de elismerte, hogy az intenzív osztályon nincsenek meg a szükséges feltételek a súlyos égési betegek kezelésére, nincs légkondicionáló berendezés, és azt sem tudják megakadályozni, hogy légy kerüljön a kórterembe, és lárvák keljenek életre a betegek nehezen tisztítható sebein.
A néhány hete beiktatott miniszter felháborodva állapította meg: a jelek szerint a kórház vezetősége semmit sem tanult a Colectiv-klub tavalyi tragédiájából, amikor égési sérültek tucatjai haltak meg hetekkel a tűzvész után kórházi fertőzések miatt. Vlad Voiculescu elmondta: többször is felmerült a kórház bezárása és a tevékenység elköltöztetése, de ezt nem tehetik meg, mert másutt nem tudják ellátni a súlyos égési sérülteket.
A miniszter ezért csak a transzfúziós részleg tevékenységének felfüggesztéséről rendelkezett, ami egy másik, nagy sajtóvisszhangot keltő esettel állhat összefüggésben. Néhány nappal korábban ugyanis ugyanebben a kórházban egy beteg életét vesztette, miután nem megfelelő vércsoporthoz tartozó vérkészítményt kapott.

2016. július 14., csütörtök