Kezdőlap Események Egy héten át ismét Európa gyermekfővárosa Kecskemét

Egy héten át ismét Európa gyermekfővárosa Kecskemét

Megkezdődött a 14. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó

23 országból mintegy ezer gyermeket és fiatalt lát vendégül Kecskemét az elkövetkező héten, akik a házigazdákkal együtt részesei lehetnek a fesztiváli forgatagnak, a kultúrák találkozásának. Az idei találkozó résztvevőit vasárnap este Kecskemét főterén Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntötte, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester pedig egy hétre átadta a város kulcsát a legkisebbeknek.

Először 1991-ben „szállt le” a találkozó kabalája, a nemzetiszín szárnyú Csiperó madár Kecskemét főterére, hogy aztán kétévente újra és újra táncra perdüljön. Az elmúlt 25 évben Európa 45 országának 180 településéről mintegy 17 ezer gyermek és fiatal érkezett a városba, és hozott magával zenés, táncos ajándékot. A köztes években pedig a kecskeméti vendéglátók láthattak világot a viszontlátogatások során. A szervező Európa Jövője Egyesület munkáját az előítéletektől mentes, toleráns Európáért 2006-ban Európai Civil Díjjal jutalmazták.

Novák Katalin államtitkár köszöntőjét egy „Jó estét!”-tel kezdte, amelyet azonban valamennyi részt vevő nemzet nyelvén elmondott nagy tapsot kapva a közönségtől. Egy város, egy ország teljesen más, ha az ott élőkön keresztül ismerjük meg – hangsúlyozta Novák Katalin. Azt is hozzátette, Európának addig van jövője, amíg tudunk, merünk különbözőek lenni. Utalva a Csiperó 26 éves történetére kiemelte, Kecskemét is nagyon sokat változott az elmúlt években, és ma már egyetemi város.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester hallgatott a gyermekek tanácsára, hogy ne mondjon hosszú beszédet, mert az unalmas. A polgármester asszony örömét fejezte ki, hogy ismét tele lett Csiperó városi madár fészke, majd átadta a város kulcsát a találkozó legkisebb résztvevőinek, a 4 éves Császár Villőnek, a szlovákiai Zsigrádról és a 8 éves Sunnie Ellisnek, az angliai Gloucesterből. Novák Katalin államtitkár és Szemereyné Pataki Klaudia nem szakították meg a hagyományt, elődeikhez hasonlóan a színpadon magasba emelték a két gyermeket.

A találkozó nem először nyúlik túl Európa határain, most a jakutföldi folklórcsoport érkezett a legmesszebbről, több mint 10 ezer kilométert utaztak, hogy részt vehessenek a fesztiválon. Különleges dorombprodukciójukat már a megnyitó közönsége is óriási tapssal fogadta. Szintén felléptek az indiai vendégek is, akik a jakutokhoz hasonlóan nagyon hosszú utazást vállaltak, hogy eljussanak a kecskeméti rendezvényre. Szinte minden európai ország képviselteti magát és hagyományosan számos határon túli magyar csoport is érkezett. A fesztivál programjában a pénteki nap „Magyarország öröme” címmel róluk szól.

Kecskemét közösségei, iskolák, művészeti együttesek mellett Lajosmizse, Kerekegyháza, Ágasegyháza és Tiszakécske is fogad vendégeket, akik művészeti műsoraik bemutatásán túl számos izgalmas eseményen vehetnek majd részt: sárkányhajózhatnak, piknikezhetnek, megismerhetik a magyar parasztmúltat egy tanyai programban, esténként pedig koncertek, táncházak várják a vendégeket és a házigazdákat egyaránt