Kezdőlap Események El Camino: Mészáros Marianna beszámolója a Wojtyla Házban

El Camino: Mészáros Marianna beszámolója a Wojtyla Házban

A Wojtyla Barátságközpont mai vendége Mészáros Marianna, művészettörténész és tanárnő volt, aki érdekes beszámolóval érkezett a Szent Jakab útról, ismertebb nevén az El Camino-ról, melyet ő maga is végigjárt a közelmúltban.

Az El Camino egy ősrégi zarándokút, mely hosszú ideig a keresztények egyik legfőbb célpontja volt, manapság azonban nem csupán a vallásos indíttatás, hanem például az önmegismerés, az ember saját határainak elérése, vagy akár a kalandvágy az, ami elindít valakit a mintegy 750 km hosszúságú úton. A Camino alatt mindenki a saját tempójában haladhat, és nagyon változó is, hogy ki mennyi idő alatt ér a zarándoklat végére.

Marianna egy diavetítéssel is kiegészítette a beszámolót, így az út során készült fényképek közül is megtekinthettünk néhányat. A hölgy összesen 44 napon keresztül volt távol, ebből pedig 37 nap volt az, amit ténylegesen az úton, gyaloglással töltött. Természetesen adódtak nehézségek is, az időjárási viszonyok és a terep nem mindig kedveztek, de az út végén Marianna pozitív élményként tekint vissza a Szent Jakab útra: elmondta, hogy a Camino-nak köszönhetően átértékelődött benne sok minden, főképp a család fontosságának felismerése, önbizalmának megerősödése, új, érdekes helyek és emberek megismerése voltak azok a dolgok, amiket kiemelt beszámolójában.

Az előadás után egy rövid, kötetlen beszélgetés következett, ami során mindenki feltehetett kérdést arról, ami a leginkább érdekelte az úttal kapcsolatban.