Kezdőlap Olvasgató Illegális gumilerakót számolt fel az oroszlányi önkormányzat

Illegális gumilerakót számolt fel az oroszlányi önkormányzat

Az oroszlányi önkormányzat befejezte közel háromszázötven tonna, illegálisan lerakott gumihulladék elszállítását az ipari park közeléből, miután megvásárolta a szennyezett területet – közölte a polgármester szerdán az MTI-vel.

Lazók Zoltán (MSZP-DK-Együtt) elmondta, a felszabadult húszezer négyzetmétert az ipari park bővítésére használják fel. A szennyezett földek megvásárlása, valamint a mentesítés költsége meghaladta a 65 millió forintot. A hulladékot 40 kamionnal kellett elszállítani a területről.
A polgármester emlékeztetett arra, hogy egy újrahasznosítással foglalkozó vállalkozás több évvel ezelőtt a tulajdonosok tudta nélkül rakta le a földekre a gumikat, majd csődbe ment, ezért reálisan nem volt esély a kármentesítésre.
Még az előző önkormányzat idejében indult kezdeményezés a telkek megvásárlására, közben 2012 augusztusában a lerakott hulladék egy része kigyulladt, a füstöt negyven kilométerről is látni lehetett. Akkor a tűz terjedését földmunkagépekkel akadályozták meg.
A közel ötven tulajdonos miatt az adás-vételi eljárás elhúzódott, majd az önkormányzat azzal szembesült, hogy a magyarországi gumihasznosítók kapacitása szűkös.
A hulladék hasznosításába bevonni kívánt cégek egy része szintén felszámolás alá került, így az önkormányzat végül egy olyan, integrátori szerepet vállaló társasággal szerződött, amely a gumihasznosítók között igény szerint szétosztja a hulladékot – ismertette a polgármester.

2016. július 20., szerda