Kezdőlap Régió Lemondott a szlovén pénzügyminiszter

Lemondott a szlovén pénzügyminiszter

Személyes okokra hivatkozva lemondott szerdán Dusan Mramor szlovén pénzügyminiszter – közölte honlapján a Delo című szlovén napilap.

„Visszatérek tanári munkámhoz. Boldog vagyok, hogy Szlovénia visszanyerte pénzügyi függetlenségét, és 25 ezer új munkahely létesült” – mondta a távozó miniszter a balközép kormánykoalíciót vezető Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.
A 64 éves Dusan Mramon 2014 óta vezette a pénzügyi tárcát. Hivatali ideje alatta a szlovén költségvetési hiány az európai uniós határ, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá esett, míg az ország gazdasági aktivitása javult, a bankszektor pedig stabilizálódott. A tervek szerint a költségvetési hiány az év végéig a GDP 2,2 százalékára, 2020-ra pedig nullára csökken.
2016-ban a The Banker című brit pénzügyi magazin a legjobb pénzügyminiszternek nevezte Mramort. A kormányfő a közelmúltban egyszer már elutasította a miniszter lemondását, szerdán azonban elfogadta azt.
A pénzügyminisztérium vezetését ideiglenesen Alenka Smerkolj európai kohéziós miniszter veszi át. Miro Cerar kijelentette: néhány héten belül új pénzügyminisztert nevez ki, aki augusztus végén vagy szeptember elején vehetné át a tárca vezetését. „A változások ellenére a kormány folytatja a 2020-ig terjedő stratégiáját, amelyet Dusan Mramor miniszter és csapata dolgozott ki” – húzta alá a szlovén miniszterelnök.

2016. július 13., szerda