Kezdőlap Események Újra Szegeden gyűlnek össze a legszebb és leggyorsabb kamionok

Újra Szegeden gyűlnek össze a legszebb és leggyorsabb kamionok

A legszebb és leggyorsabb kamionokat is megcsodálhatják az érdeklődők a hétvégén Szegeden, ha ellátogatnak a Nemzetközi Kamionos Country Találkozóra, ahol az is kiderül, melyik sofőr vezeti legügyesebben hatalmas járművét.

Ágoston Attila, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy az immár huszonhatodik alkalommal megrendezett fesztivál baráti találkozóként indult. Az első összejövetelen néhány tucat zenész és – akkor még főként Rábákkal járó – kamionos vett részt egy Szegedhez közeli tanyán, ahol egy bogrács mellett beszélgettek szakmájukról.
A több ezer vendéget vonzó rendezvénnyé nőtt fesztivál rendkívül népszerű, a kamionsofőrök közül sokan úgy időzítik szabadságukat, hogy ezt a hétvégét családjukkal együtt Szegeden tölthessék. Az előzetes jelentkezések alapján több mint kétszáz kamiont várnak: érkeznek cégek hat-nyolc járművel, lesznek magánfuvarozók, de jönnek vendégek Hollandiából, Ausztriából, Romániából, Csehországból és Szerbiából is.
A programok pénteken délután kezdődnek: a járművek és sofőrjeik Szeged mellett a Közúti Közlekedők Emlékművénél gyülekeznek, majd a belváros érintésével együtt vonulnak a fesztivál helyszínére, Sziksósfürdőre.
Szombaton reggel zenés ébresztőre kelhetnek föl a vendégek, majd elkezdődnek a hagyományosan sokakat vonzó vetélkedők. Európában csak a szegedi fesztiválon rendeznek kamionos terepügyességi versenyt, itt a sofőrök szinkronpályán egymással és az órával versenyezve bizonyíthatják, hogy az országútra tervezett járművek a buckák között is megállják helyüket.
A sofőrök mellett a járművek is megmérkőznek egymással: a hagyományos kamion-szépségverseny zsűrije egész nap fáradhatatlanul dolgozik, hogy délutánra megtalálja a legtetszetősebb járművet. A győzelem komoly presztízst jelent a kamionosok között, és a dicsőség mellett idén a legjobbnak pénzdíj is jár. A találkozón feltűnnek majd az igazi kuriózumnak számító 30-35 éves, amerikai csőrös kamionok és bemutatnak veterán katonai járműveket is.
Vasárnap délután a szegedi Vásárhelyi Pál utcán rendezik a fesztivál leglátványosabb eseményét, a kamionos gyorsulási versenyt. A korábbi évek tapasztalatai alapján a siker nem feltétlenül az akár hatszáz lóerőnél is erősebb gépek teljesítményén múlik, sokat számít a sofőrök rutinja és ügyessége is.

2016. július 13., szerda