Kezdőlap Kultúra A 150 éves Fővárosi Állatkert történetéről nyílt kiállítás a Természettudományi Múzeumban

A 150 éves Fővárosi Állatkert történetéről nyílt kiállítás a Természettudományi Múzeumban

A Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában pénteken nyílt és október 31-ig látogatható kiállítás a 150 éves Fővárosi Állat- és Növénykert története és egykori lakói mellett bemutatja többek közt az állatok szállításának, elhelyezésének, gondozásának kulisszatitkait is.

A Foltos nyakorján és a többiek című tárlat olyan érdekességeket kíván megmutatni a közönségnek, amelyekkel egy hagyományos állatkerti látogatás során nem feltétlenül lehet találkozni – emelte ki Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a kiállítás pénteki megnyitóján.     Mint mondta, a 150 év alatt összegyűjtött relikviák, emlékek, fotók mellett meg lehet nézni például az állatok szállítására egykor és ma használt ládákat, bemutatják az állatok etetésének változásait, de az állatkert lakóinak gyomrában talált „érdekességeket” is kiállították, többek közt kavicsokat, pénzérméket, valamint egy teniszlabdát.
„Ami az Állatkertben elkezdődik, az a múzeumban folytatódhat” – mutatott rá a kert és a kiállítótér kapcsolatára Korsós Zoltán, az MTM főigazgatója, utalva ezzel arra, hogy az elpusztult állatkerti egyedek maradványai sok esetben kerülnek a múzeumba. A kiállítás néhány állatpreparátumot és koponyát ezek közül is bemutat.
Mindezek mellett látható Xántus János, az első igazgató kardja és puskája is, amely a legenda szerint Karl May Old Shatterhandjának híres Henry-karabélyát is ihlette. Megtekinthető az Állatkerti Társaság harangja, amelyet 1893-ban Walser Ferenc öntött. Akkoriban még nem volt hangosbemondó vagy megafon, ezért a zárórát például ennek a harangnak a kongatásával jelezték. A tárgy fennmaradása azért is figyelemreméltó, mert mindkét világháborúban sok harangot foglaltak le és olvasztottak be hadi célokra.
A kiállítás a múlt mellett a jövőbe is tekint és beszámol az Állatkertben jelenleg zajló nagyszabású fejlesztésekről. Így vázlatosan bemutatja a 2017-ben megnyíló, a kisgyermekes családoknak, óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt állatos Meseparkot, valamint a várhatóan 2019-re elkészülő 1,7 hektáron fekvő, fedett csarnokot, a Biodómot is, ahová a már meglévő, nem megfelelő körülmények között élő állat mellett számos új faj is költözik, valamint kialakítanak egy mintegy kétmillió literes tengeri akváriumot is.
Az évfordulóra az állatkert gondozásában megjelent egy jubileumi kötet is, amely a kert 150 éves történetét 150 érdekes, korábban nem ismert történettel igyekszik bemutatni. Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője a könyv bemutatásakor hangsúlyozta, hogy a kert állataihoz, gondozóihoz, eseményeihez kapcsolódó érdekes, színes történetek mellett a kötet az adott évhez kapcsolódó, legfontosabb történelmi információkat is tartalmazza. A kiadvány a tervek szerint néhány héten belül a két intézmény ajándékboltjában lesz megvásárolható.

MTI 2016. augusztus 12., péntek