Kezdőlap Események A Katona József emlékére kiírt országos drámaíró pályázat győztese: Malakiás napja

A Katona József emlékére kiírt országos drámaíró pályázat győztese: Malakiás napja

A drámaíró pályázat győztese: Malakiás napja

 

Lezárult Kecskeméten a Katona József emlékére kiírt országos drámaíró pályázat. A győztes Juhász István „Malakiás napja” című pályamunkájával.

 

A témában ma tartott sajtótájékoztatót Szemereyné Pataki Klaudia polgármester,  dr. Füzi László, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. ügyvezetője és Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója.

Elhangzott: Kecskemét idén Katona József születetésének 225. évfordulóját ünnepli. A város nagy szülötte tiszteletére Katona József Emlékév van, amelynek keretében a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója és a Kecskeméti Katona József Színház – az önkormányzat támogatásával – országos drámaíró pályázatot hirdetett.

A zsűri tagjai voltak: Cseke Péter, dr. Füzi László és Zalán Tibor költő, a Békéscsabai Jókai Színház dramaturgja.

A kiírásra 123 darab pályamunka érkezett, ezekből első körben 21 munka jutott tovább.  A művek tematikáját tekintve van közöttük történelmi vonatkozású (kárpátaljai magyarság, Bajcsy-Zsilinszky, 1845-48-as évek magyar világa), Katona József alakját, személyiségét felidéző művek, csehovi drámára hasonlító regénydráma, valamint mai magyar társadalmi drámák, amelyek témája egyebek között az eladósodottság, városi nagyberuházások, vállalkozók törvényekhez való viszonya.

A jeligés pályamunkákat a zsűri a pályázók kilétének ismerete nélkül, tematikától függetlenül, csak a kidolgozottságot figyelembe véve bírálta el. A végső körben maradt három olyan mű, amelyet mindhárom zsűritag kiemelt. Ezek közül egy nyerte meg a drámaíró pályázatot, a másik kettő pénzjutalommal nem járó különdíjban részesül.

A zsűri döntését követően a városházán történt meg a külön mellékelt jeligés levelek bontása, a szerzők kilétének megállapítása érdekében.

A bontási jegyzőkönyv értelmében a pályázat nyertese Juhász István, a győztes mű címe: „Malakiás napja”.

Különdíjban részesül Pozsgainé Kovács Klára a „Fényfelhők” című drámával és Réczei Tamás, akinek drámája a „Katona József, avagy légy a pókok között fickándozik” címet viseli.

A három nyertes pályamunkát kivéve, a többi mű szerzőjének kiléte egyelőre ismeretlen. A zsűri tagjai ezt követően bontják majd ki a külön mellékelt borítékokat annak érdekében, hogy képet kapjanak arról: kik és milyen városokból pályáztak.

A győztes pályamunkát közli a Forrás folyóirat, a Kecskeméti Katona József Színház pedig 2016. november 10-én este felolvasó színházi előadásként bemutatja a kamaraszínházban.

Juhász István ünnepélyes keretek között veheti majd át a díjat október 1-jén, a Város Napja gálaműsor keretében.