Kezdőlap Események Alföldi kenyér, bor és szőlő ünnepség volt a Városháza dísztermében

Alföldi kenyér, bor és szőlő ünnepség volt a Városháza dísztermében

Termékeny Alföldünk szőlőtermesztését, borászatát, illetve gabonatermesztését ünnepelte a Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutatóállomása, illetve a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.
Az immár 12. alkalommal megrendezett ünnepség vezérmotívuma az egészséges szaporítóanyag alkalmazása volt, de szó esett az ünnepség keretében történő izgalmas programokról is.
A nap további folyamán termékáldás, kóstolók és Lakó János zenekara fogja szórakoztatni a résztvevőket.

Az Alföldi kenyér, bor és szőlő ünnepség megnyitóján először Szeberény Gyula Tamás alpolgármester úr üdvözölte a résztvevőket, aki József Attila, Szívedbe rejtesz című verséből idézett pár sort. Köszöntőjében arra is kitért, hogy a magyarság útján mindig meghatározó momentum volt a borászat, amit országunk jelentős borvidékei is igazolnak.

Az eseményen azt is megtudhattuk, hogy a 2004-ben a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutatóállomása egy közös tanácskozás, eszmecsere alkalmával tartott először egy ilyen rendezvényt, hiszen a gabonának és a szőlőnek számos közös tulajdonsága van.
Az esemény mára már a Díszterembe nőtte ki magát, ahol minden évben tartanak egy ilyen ünnepséget, megköszönve az Úrnak az adott esztendő termését, továbbá hasonló terményeket remélnek a következő időszakra.
A rendszerváltás óta az idei év a legtermékenyebb időszak, ám a cél az európai szintre való emelkedés, ami a minőséget is megköveteli.