Kezdőlap Gazdaság BÉT – Kis emelkedéssel nyithat a tőzsde

BÉT – Kis emelkedéssel nyithat a tőzsde

Kis erősödésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a megkérdezett elemzők, a nap folyamán pedig a várható makrogazdasági adatok határozzák majd meg a kereskedés irányát.

Sinka Csaba, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: továbbra is nyárias, csendes lehet a kereskedés. Az indikációk alapján nyitásban a nyugat-európai tőzsdéken minimális plusszok várhatók, és ez átragadhat a magyar piacra.
A szakértő jelezte, több fontos európai és amerikai makrogazdasági adat megjelenése várható, amelyek meghatározóak lehetnek a piaci hangulat szempontjából. Itthon kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB), elemzők arra számítanak, hogy nem változik az alapkamat, illetve a jegybank nem jelent be váratlan intézkedést – tette hozzá.
Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője is arra számít, hogy a hétfői csökkenés után kisebb pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a nemzetközi részvénypiacokon. A szakértő szerint a hazai vezető részvények közül elsősorban az OTP-t érdemes kiemelni; amíg a 6950-7000 forintos szint felett mozog a bankpapír, összességében pozitívak a részvény kilátásai.
Az elemző kommentárjában szintén kitért arra, hogy délután tartja kamatmeghatározó ülését az MNB Monetáris Tanácsa, és várakozásaik szerint maradhat a 0,90 százalékos alapkamat. Ennek kapcsán érdemes figyelni az euró-forint árfolyamát, amely a 310-es támasz felett mozog, így továbbra is várható egy kisebb forintgyengülési hullám indulása – jelezte.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 26,82 pontos, 0,10 százalékos csökkenéssel, 27 572,95 ponton zárt hétfőn, a részvénypiac forgalma 3,9 milliárd forint volt. A Mol 80 forinttal, 0,47 százalékkal 17 280 forintra erősödött, 818,8 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 60 forinttal, 0,84 százalékkal 7060 forintra csökkent, forgalmuk 2,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,23 százalékkal 437 forintra nőtt, forgalma 91,0 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 14 forinttal, 0,25 százalékkal 5599 forintra emelkedett, a részvények forgalma 569,8 millió forintot ért el.

MTI 2016. augusztus 23., kedd