Kezdőlap Gazdaság Brexit – Újabb népszavazást, vagy parlamenti választást sürget a Munkáspárt vezetőjének kihívója

Brexit – Újabb népszavazást, vagy parlamenti választást sürget a Munkáspárt vezetőjének kihívója

Újabb népszavazást, vagy parlamenti választást sürget az ellenzéki brit Munkáspárt vezetőjének kihívója a szigetország európai uniós tagságával kapcsolatban.

Owen Smith a BBC szerdai tudósítása szerint azt mondta: vezetővé választása esetén megpróbálja elérni, hogy Theresa May kormányfő mindaddig ne aktiválja a lisszaboni szerződés kilépést szabályozó 50. cikkelyét, amíg nem egyezik bele abba, hogy népszavazásra bocsátja a Brexitről szóló végleges megállapodást, vagy parlamenti választáson szerez jóváhagyást hozzá.
A Munkáspárt nem ad szabad kezet a kormányzó konzervatívoknak. A Labour továbbra is úgy gondolja, hogy az Egyesült Királyság helye az Európai Unióban van – idézte Jeremy Corbyn kihívóját a BBC. Owen Smith szerint a júniusi népszavazás kampányában a Brexit-pártiak hazudtak a választóknak, akik megérdemlik, hogy véleményt mondjanak a várható kilépés feltételeiről. A maga részéről pedig „foggal, körömmel azért fog küzdeni”, hogy az ország az Európai Unió tagja maradjon.
„Theresa May azt hangoztatja, hogy a Brexit Brexitet jelent, de senki nem tudja, mit kell érteni ezen” – fogalmazott a politikus, aki szerint az EU-ból való távozás veszélybe sodorhatja a munkavállalók jogait, a környezetvédelmi előírásokat, megnehezítheti a külkereskedelmet, károkat okozhat a gazdaságnak és az állami egészségügyi szolgálatnak.
A Munkáspárt parlamenti képviselőinek túlnyomó többsége az EU-népszavazás után megvonta bizalmát Jeremy Corbyntól, és azzal vádolta őt, hogy nem tudta hatékonyan mozgósítani a párt támogatóit a referendum kampányában. Corbyn közvetlenül a népszavazás után a kilépési folyamat azonnali aktiválására szólított fel, később azonban visszakozott, és azt mondta, időre van szükség a megfelelő tárgyalási stratégia kialakításához.
Az őt ért bírálatok ellenére nem mondott le a párt vezetéséről, és közölte, hogy újra megméretteti magát. Egyetlen kihívója Owen Smith. A választási folyamat szeptember 21-én zárul le, a Labour következő vezetőjének személyét pedig szeptember 24-én, a párt liverpooli rendkívüli kongresszusán jelentik be.

kpt \ bpt

MTI 2016. augusztus 24., szerda