Kezdőlap Gazdaság Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban

Az Európai Unió egészében csökkent, ezen belül az eurózónában stagnált júniusban a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest – közölte szerdán az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának első becslése szerint az EU 28 tagállamában a kiskereskedelmi forgalom volumene szezonálisan kiigazítva 0,2 százalékkal visszaesett májushoz képest, az euróövezetben pedig nem változott.
Májusban mindkét zónában 0,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.
Tavaly júniushoz viszonyítva naptárhatástól megtisztítva az EU-ban 2,4 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.
Havi összevetésben a legnagyobb növekedést, 3,1 százalékot Portugáliában regisztrálták júniusban, majd Románia (2,0 százalék) és Spanyolország (1,0 százalék) következik.
A legnagyobb mértékben, 1,6 százalékkal Írországban esett vissza a forgalom. Észtországból 1,5 százalékos, Lengyelországból pedig 1,0 százalékos csökkenést jelentettek.
Tavaly júniushoz képest kiugró mértékben, 16,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában. A második helyen 6,2 százalékkal Litvánia, a harmadikon pedig 5,8 százalékkal Spanyolország áll.
Ugyanakkor Belgiumban 2,4 százalékos, Máltán 0,6 százalékos, Ausztriában pedig 0,1 százalékos csökkenést regisztráltak.
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom júniusban az előző havihoz képest 0,6 százalékkal, tavaly júniushoz viszonyítva pedig 5,6 százalékkal nőtt.
A KSH szerdán közölt első becslése szerint júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.


2016. augusztus 3.