Kezdőlap Sport Hosszú negyedik aranyáért úszhat

Hosszú negyedik aranyáért úszhat

Hungary's Katinka Hosszu celebrates after winning the final of the women's 200-metre individual medley swimming event in the FINA World Championships at Palau Sant Jordi in Barcelona on July 29, 2013. AFP PHOTO / LLUIS GENE

Atlétikában és úszásban reménykedhet éremszerzésben a magyar küldöttség a Rio de Janeiró-i olimpia hetedik, pénteki versenynapján.

Az Olimpiai Uszodában Hosszú Katinka a magyar sporttörténelem legfényesebb oldalára írhatja be a nevét, amennyiben – közép-európai idő szerint szombat hajnali 3-kor – 200 méter háton Rióban megnyeri negyedik aranyérmét. Sikerével beállítaná Keleti Ágnes magyar csúcsát: a legendás tornász 1956-ban, Melbourne-ben négy aranyérmet nyert, ez másnak azelőtt és azóta sem sikerült a magyarok közül. A 27 éves bajai úszó – aki korábban 400 méter vegyesen világcsúccsal, 100 méter háton minden idők második legjobb idejével, 200 méter vegyesen pedig olimpiai rekorddal diadalmaskodott – a szám világbajnoki bronzérmeseként minden riválisánál több mint egy másodperccel gyorsabb volt az elődöntőben.
Az első ötkarikás aranyérmére hajtó 30 éves Cseh László szintén érdekelt lesz a 100 méter pillangó nyolcas fináléjában, ahova a negyedik idővel jutott be. Szintén éremért úszik Kapás Boglárka 800 méter gyorson, amelynek előfutamában országos csúcsával a második legjobb időt érte el a toronymagas favorit, Rióban már négy éremnél és három aranynál tartó amerikai Katie Ledecky mögött.
Az előfutamokban Molnár Flóra (50 m gyors), Rasovszky Kristóf és Gyurta Gergely (1500 m gyors), valamint a férfi 4×100 méteres vegyesváltó lesz érdekelt.
Péntektől tíz napon át az Olimpiai Stadion ad otthont a játékok egyik kiemelkedő programjának, az atlétikai versenyeknek. A 19 fős magyar csapatból a pénteken versenyző súlylökő, Márton Anita a legnagyobb reménység. A békéscsabai atléta az elmúlt két évben fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi Európa-bajnokságon, tavaly első lett a prágai fedettpályás kontinensviadalon és negyedik a pekingi világbajnokságon, idén pedig ezüstöt nyert a fedett vb-n és az szabadtéri Eb-n is. Az olimpián újra az országos csúcs megdöntését tűzte ki célul, amennyiben ez sikerül és túldobja a 20 métert, az dobogót érhet.
Döntőbe kerülhet az Athénban olimpiai ezüstérmes diszkoszvető, Kővágó Zoltán, illetve megkezdi szereplését a két hétpróbázó, az Eb-4. Krizsán Xénia és az Eb-5. Zsivoczky-Farkas Györgyi. Mellettük 20 kilométeres gyaloglásban Helebrandt Máté lesz még érdekelt atlétikában.
Fontos mérkőzést játszik az egyelőre nyeretlen és veretlen magyar válogatott a férfi vízilabdatorna csoportkörének negyedik fordulójában, ugyanis a pont nélkül utolsó helyen álló Japán ellen kötelező és a továbbjutáshoz elengedhetetlen a győzelem.
A cselgáncstorna zárónapján a magyar színeket a férfiak +100 kilogrammos súlycsoportjában a pontszerzésre esélyesnek tartott, vb-második Bor Barna képviseli.
Magyar idő szerint 18 órától lép kötelek közé az ökölvívó Harcsa Zoltán, akire a 75 kilósok nyolcaddöntőjében a kubai világbajnok, a súlycsoport első kiemeltje, Arslen Lopez vár.
A sportlövők közül Sidi Péter pénteken a kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban indul, amelyben négy évvel ezelőtt Londonban 11. helyen zárt.
Vitorlázásban a szörfös Cholnoky Sára és Gádorfalvi Áron, Laserben Vadnai Benjámin és Érdi Mária is vízre száll.
Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz az egypár alsóági középfutamában indul.

sgj

MTI 2016. augusztus 12., péntek