Kezdőlap Időjárás Időjárás-jelentés

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
Időjárási helyzet Európában
—————————

A Vizcayai-öböl felől anticiklon nyúlik be a kontinens fölé, amely az Appennini-félsziget és Közép-Európa térségében is érezteti hatását. Ezeken a helyeken többnyire kevés a felhő és csapadék sincs, legfeljebb az Alpok térségében, illetve attól északra felhős az ég, ahova egy melegfront felhőzete lóg be. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25, a mediterrán térségben 28, 36 fok között változik. Kelet-Európában egy több ezer kilométer hosszan elnyúló frontrendszer helyezkedik el, amely mentén sok a felhő, és szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Attól keletre hozzávetőlegesen 28 és 36 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a Havasalföldön 38-39, a Volga torkolatvidékén 40 fok is előfordul. A frontálzónától nyugatra jóval hűvösebb van, 14-19 fokot mérnek a délutáni órákban. Izland felett ciklon örvénylik, emiatt Dél-Skandináviában és az Északi-tenger partvidékén változékonyabb idő van. A ciklon melegfrontja Németországon át az Alpokig húzódik, és szombat estig felhőzete át is vonul a Kárpát-medence felett.

Várható időjárás az ország területén szombat estig
————————————————–

A napsütést a Dunától keletre kevés, a Dunántúlon több felhő zavarja, utóbbi helyen átmenetileg a felhőzet is összeállhat. Éjszakára sokfelé kiderül az ég, ugyanakkor Nyugat-Magyarországon több lesz a felhő. Keleten, északkeleten ködfoltok képződnek. Szombaton keleten is megnövekszik a felhőzet, de emellett mindenütt lesz legalább pár órás napsütés, majd estére fokozatosan kiderül az ég. Pénteken a középső országrészben egy-egy kisebb zápor kialakulhat, emellett a Nyugat-Dunántúlon késő délutántól néhol gyenge esőre lehet számítani. Szombaton helyenként, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és a középső megyékben fordulhat elő kisebb eső. Pénteken az északi, északnyugati, szombaton napközben a nyugatias szelet kísérik olykor élénk lökések, éjszaka gyenge lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 12 fok között alakul, de az Alföldön és az Északi-középhegység völgyeiben néhol ennél pár fokkal hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 21, 26 fok között valószínű.

kf \ bbsg \ ppd

MTI 2016. augusztus 12., péntek