Kezdőlap Események III. Nemzetközi Vertcsipke fesztivál Kecskeméten

III. Nemzetközi Vertcsipke fesztivál Kecskeméten

Kecskeméten is megrendezésre kerül a III. Vertcsipke Fesztivál, amelyet augusztus 18-án, csütörtök délután nyitottak meg a Tudomány és Technika Házában. A vertcsipke készítés bemutatója és a kiállítás augusztus 19-21. között naponta 10-13 és 15-18 óra között tekinthető meg.

A rendezvényt Engert Jakabné önkormányzati képviselő, illetve a Nők Jövőjéért Egyesület elnöke nyitotta meg, aki elmondta, a Vertcsipke Fesztivál Kecskemét kulturális életében egy üde színfoltként tündököl, valamint, hogy megtiszteltetés városunknak, hogy harmadjára is otthont adhat a nemzetközi fesztiválnak.

– A vertcsipke készítés évszázados múltra tekint vissza. Egy-egy ilyen találkozás alkalmával – azon túl, hogy csodálatos élményeket nyújt a kiállítás látogatóinak – megismerhetjük e remekművek készítésének fortélyait is. A vertcsipke készítők pedig megoszthatják egymással szakmai, művészi tapasztalataikat, hozzájárulva ezzel a vertcsipke életben tartásához is – mondta el Engert Jakabné.

A fesztiválon a vertcsipke alkotások hétköznapi használatának bemutatására is sor került. A rendezvényen Anglia, Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia és Szlovákia mutathatta be nemzeteik jellegzetes motívumait, kézimunkáit. A fesztivált Bedő Istvánné vertcsipke-készítő mester mellett a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület, Kecskemét önkormányzata illetve a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezte, rendezte. A fővédnökséget Szemereyné Pataki Klaudia, városunk polgármestere vállalta.