Kezdőlap Kultúra Makovecz Imre „álomrajzait” mutatják be Gyulán

Makovecz Imre „álomrajzait” mutatják be Gyulán

Imre álma címmel szombaton nyílik meg a Makovecz Imre grafikáinak másolataiból összeállított tárlat a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban – mondta az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője kedden az MTI-nek.

Liska András kifejtette: a kastély márciusi megnyitása óta ez lesz a harmadik időszaki kiállítás, ám az első képzőművészeti tárlat, az eddigiek ugyanis történelmi témájúak voltak.
Gubcsi Lajos, a tárlat főszervezője, a grafikák tulajdonosa harminckilenc munkát adott át a kastély üzemeltetőjének a szeptember 18-ig látogatható tárlatra, a rajzokat különleges eljárással, kézzel őrölt papírra nyomtatták.
Liska András elmondta: a képek nagy része nem megvalósult építmények vázlata, bár van olyan, amelyiken felismerhető például a makói hagymatikum (a Termál- és Gyógyfürdő) épülete. A legtöbb alkotás „a konkrét tervek és a fantáziavilág átmeneti terméke, valódi képzőművészeti alkotás” – fogalmazott.
A Makovecz Imre által kedvelt organikus építészeti stílus elemei, így például a honfoglalás kori motívumok, a palmettadíszek – amelyek építészeti alkotásain is megjelennek díszítőelemként – visszaköszönnek a rajzokon. Néhány kép pedig „kifejezetten organikus”, fák gyökérzetét, növények leveleit ábrázolja rajtuk a mester – tette hozzá Liska András.
Az anyagot már másutt is láthatta a közönség.
Makovecz Imre (1935-2011) Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös tiszteleti elnöke volt.

 2016. augusztus 3.