Kezdőlap Gazdaság MNB: júniusban 218 millió euróval nőtt a fizetési mérleg többlete

MNB: júniusban 218 millió euróval nőtt a fizetési mérleg többlete

Júniusban 218 millió euróval nőtt a fizetési mérleg többlete az előző hónaphoz képest és 729 millió eurót tett ki. A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt és az ország külső pénzügyi pozíciójának alakulását jelző úgynevezett finanszírozási képesség 780 millió euró volt, miután a tőkemérleg többletét az uniós átutalások 51 millió eurós összege határozta meg – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőn megjelent havi fizetési mérleg adatokból.

A folyó mérleg többletének változását az áruforgalmi többlet és a jövedelemkiáramlás emelkedése alakította.
Az áruk és szolgáltatások kereskedelmének többlete júniusban 355 millió euróval meghaladta a májusit és 1,285 milliárd eurót tett ki. Ezen belül az áruexport bevételek 775 millió euróval (11,4 százalékkal) megugrottak az előző hónaphoz viszonyítva. A szolgáltatások kereskedelmének többlete júniusban is az előző hónap 500 millió euró körüli szintjén maradt, és az idegenforgalmi többlet 258 millió eurós összege is megegyezett az előző havival.
A jövedelmek kiáramlása 173 millió euróval nagyobb volt a májusinál, és 433 millió eurót tett ki júniusban. A működőtőke beruházásokból származó jövedelmek hazautalásának 436 millió eurós összege alig 3 millióval volt több a májusinál, a portfolió befektetések jövedelmeiből külföldre utalt 354 millió euró viszont 224 millióval haladta meg a májusi értéket.
A pénzügyi mérleg adataiból kiderül, hogy a közvetlen működőtőke befektetések májusi 94 millió eurós kivonása után 424 millió euró friss tőke áramlott be júniusban, a portfolió befektetésekből pedig 161 millió eurót kivontak a külföldiek, ami csak töredéke az előző két hónap 700 millió euró körüli összegének.

egr \ gry

MTI 2016. augusztus 15., hétfő