Kezdőlap Gazdaság MNB: tiltott hitelközvetítés gyanúja merült fel több árubemutatón

MNB: tiltott hitelközvetítés gyanúja merült fel több árubemutatón

A jegybankhoz az utóbbi időben több olyan ügyféljelzés érkezett, miszerint egyes árubemutatókon – a jogszabályi tilalom ellenére – hitelfelvétel útján is lehetővé tették a termékek megvásárlását. A jegybank az ügyféljelzéseket megvizsgálja, és fellép a jogsértő vállalkozásokkal szemben – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel.

Az MNB a közleményben emlékeztet, hogy a hitelintézeti törvény 2015 decemberétől tiltja az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során az olyan pénzügyi szolgáltatás nyújtását, amely például hitel- vagy kölcsönszerződés megkötésének elősegítésére irányul.
A szigorításra egyebek közt azért volt szükség, mert az elmúlt években az árubemutatókat szervező vállalkozások az idősebbek sérülékeny helyzetével visszaélve, gyakran megtévesztő tájékoztatásokkal és hitelfelvétel ösztönzésével jelentősen túlárazott termékek meggondolatlan vásárlását kényszerítették ki.
Az MNB a jogalkotói célok és a fogyasztói érdekek védelmében kiemelt prioritással vizsgálja ezt a területet, és továbbra is számít minden fogyasztó jelzésére, aki árubemutatón pénzügyi szolgáltatásnyújtást tapasztal.
Vizsgálatra okot adó körülmény lehet, ha a fogyasztó az árubemutatón kínált terméket hitelfelvétel útján vásárolja meg, és az árubemutató szervezője, a termék értékesítője, valamint a hitelnyújtó között közvetítői kapcsolat mutatható ki. Felvetheti a jogsértés lehetőségét az is, ha az árubemutatóhoz kapcsolódó termékértékesítések mellett visszatérően azonos pénzügyi intézmény hitelnyújtása jelenik meg. A jegybank nem tart elfogadhatónak a tiltó rendelkezések megkerülését célzó olyan gyakorlatot sem, ahol a vállalkozás fizikailag vagy időben választja el a termékértékesítést és a hitelnyújtást, vagy ennek látszatát kívánja kelteni.
Az árubemutatók kockázatairól további hasznos információk találhatóak az MNB honlapjának fogyasztóvédelmi aloldalán – hívta fel a figyelmet a jegybank.

gde \ gjé \ gte

MTI 2016. augusztus 31., szerda