Kezdőlap Gazdaság Nőtt az egyéni egészségpénztári befizetések aránya

Nőtt az egyéni egészségpénztári befizetések aránya

Nőtt az egyéni befizetések aránya az egészségpénztárakba idén az első fél évben a tavalyihoz képest, a tagok főleg gyógyszerekre és gyógyhatású készítményekre költöttek és egyre tudatosabban használják ki az adókedvezményt – derült ki az OTP, az MKB és a Generali egészségpénztárának adataiból.

A 233 ezer tagot számláló OTP Egészségpénztárba a tavalyinál 14 százalékkal többet, 1,4 milliárd forintot fizettek be az egyéni tagok. A befizetések teljes összege 4,1 milliárd forintot tett ki január-júniusban a munkáltatói befizetésekkel együtt, amely nagyjából kétszerese az egyéninek.
Az OTP Egészségpénztár arra számít, hogy az év második felében – az utóbbi évekhez hasonlóan – emelkedni fog az egyéni befizetések aránya. Ennek oka, hogy a tagok egyre nagyobb számban igyekeznek kihasználni az év végi 20 százalékos adó-visszatérítés lehetőségét, ami csak az idén (az első félév során) befizetett összegek után mintegy 280 millió forintot jelent – írták.
A csaknem 178 ezres taglétszámú MKB Egészségpénztárnál 4,1 százalékkal, 3,7 milliárd forintra nőtt a tagdíjbefizetések összege 2015 első félévéhez viszonyítva. Az egyéni befizetések aránya 31 százalékos volt, a fennmaradó 69 százalék munkáltatói hozzájárulásból származott.
Mint írták, a 2,6 milliárd forintos munkáltatói hozzájárulás még mindig lényegesen magasabb, mint az egyéni tagdíjbefizetésekből származó 1,1 milliárd forint, azonban lényeges, hogy az előző évhez viszonyítva az egyéni befizetések 17 százalékkal nőtt, a munkáltatói befizetések az 1 százalékos mérséklődéssel lényegében stagnáltak. Ez az eltérő irányú változás tendenciának tekinthető – írta az MKB.
A tagok elsősorban gyógyszerköltségeik fedezésére használják a pénztári megtakarításaikat, de folyamatosan növekszik az orvosi, gyógyászati szolgáltatások értéke és aránya is. A pénztár továbbra is az egyéni befizetések 10 százalék feletti növekedését és a munkáltatói támogatások bázis szinten alakulását várja.
A Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztárba első felében több mint 700 millió forint befizetés érkezett, ami 50 millió forinttal haladja meg az egy évvel korábbit. A befizetések aránya közel azonos, 52 százaléka egyéni, 48 százaléka pedig munkáltatói befizetés. A pénztár taglétszáma meghaladja a 28 ezret.
A kifizetések 50 százalékát gyógyszertári termékekre fordították pénztártagok, de továbbra is sokan használják fel szemüvegre, kontaktlencsére és azok tartozékaira, valamint fogászati kezelésre, szűrővizsgálatokra, csecsemőápolásra egészségszámlájukat.
A pénztár szerint évről évre nő az egyéni befizetések aránya, ami várhatóan folytatódik. A tagok egyre tudatosabban használják számláikat, általában törekszenek az adókedvezmények kihasználására – írta a Generali.

 2016. augusztus 1.