Kezdőlap Olvasgató Oroszországban büntetőeljárást indítottak ukrán katonai vezetők ellen

Oroszországban büntetőeljárást indítottak ukrán katonai vezetők ellen

Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK)Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter, valamint Ukrajna fegyveres erőinek több más magas rangú vezetője, köztük Viktor Muzsenko vezérkari főnök és Jurij Allerov, az ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka ellen – jelentették szerdán orosz hírügynökségek

A SZK szerint az eljárásban érintettek felelősek azért, hogy a Donyec-medencében az ukránok tiltott eszközöket és módszereket alkalmaztak a polgári lakosság ellen. Az orosz hatóságon belül 2014-ben állítottak fel egy, a szakadár kelet-ukrajnai területeken elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott osztályt, amely eddig mintegy 60 büntetőeljárást kezdeményezett.
A legújabb érintettek köre kiterjed Viktor Muzsenkóra és Szerhij Popkóra, az ukrán szárazföldi erők volt és jelenlegi parancsnokára is.
Az ukrán katonai főügyész áprilisban Ukrajna elleni különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolta meg Alekszandr Vitkót, az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnokát, majd hétfőn idézést küldött több orosz katonai vezetőnek, köztük Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek és két helyettesének. Az ukrán nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekmények címén körözést adtak ki ellenük.

kpd \ kpj \ hgp

MTI 2016. augusztus 24., szerda