Kezdőlap Események Paralimpia 2016 – Szerdán nyit a paralimpiai falu

Paralimpia 2016 – Szerdán nyit a paralimpiai falu

Szerdán megnyitja kapuit az éppen egy héttel később kezdődő riói paralimpia faluja.

Helyi idő szerint szerda reggeltől lehet beköltözni a paralimpiai faluba, amely körülbelül 4350 paralimpikonnak, illetve edzőnek és sportvezetőnek nyújt szállást a szeptember 18-ig tartó eseményen.
A játékok honlapja szerint az elsők között foglalják el a szállásukat a brazil, az amerikai, a kubai, a kanadai, a dán, a namíbiai, a brit és a holland delegáció tagjai. Nagyjából 2500 fő költözik be a nyitónapon, rajtuk kívül néhány vakvezető kutya is birtokba veszi a komplexumot.
Az olimpia augusztus 21-ei zárása óta számos változtatást hajtottak végre a létesítményekben, hogy azok kielégítsék a parasportolók igényeit. Az eredetileg is mozgáskorlátozott-barát komplexum néhány kétszemélyes szobájából például kikerült egy-egy ágy és a hatalmas étkezőből is távolítottak el székeket.
A faluban 31 épület található, mindegyiknek van fogyatékkal élők, illetve mozgáskorlátozottak számára is elérhető szárnya. Ott a tusolók magasabbak, a folyosók szélesebbek és a liftek akkorák, hogy egyszerre két kerekesszék is elfér bennük. Az Ottobock, a paralimpia hivatalos protetikai és ortetikai szolgáltató cége egy speciális javítóműhelyt is felállított a faluban.
Összesen 9 ezer ember, köztük 2 ezer önkéntes fog dolgozni a faluban a paralimpia idején.
A paralimpián 43 fős magyar csapat vesz részt, az első sportolók csütörtökön indulnak Rióba.

sbbm \ sgj \ sag

MTI 2016. augusztus 31., szerda