Kezdőlap Sport Rio 2016 – Olimpia bajnok a Szabó, Kozák kajakkettes – NAPI ÖSSZEFOGLALÓ

Rio 2016 – Olimpia bajnok a Szabó, Kozák kajakkettes – NAPI ÖSSZEFOGLALÓ

Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren a riói olimpia keddi versenynapján. Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős a magyar kajak-kenu sport 23., illetve a riói küldöttség hatodik aranyérmét szerezte.

Douchev-Janics Natasa megnyerte a B döntőt, így összesítésben a kilencedik helyen végzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében. Kopasz Bálint K-1 1000 méteren 10. lett, az ugyancsak 1000-en versenyző kenus Vasbányai Henriket pedig kizárták a B finálét követően. A bírók szerint túl közel ment a mellette haladóhoz, s „felült” a rivális farvizére.
A férfi vízilabda-válogatott 9-9-es döntetlent követően ötméteresekkel 13-11-re kikapott a montenegrói csapattól a negyeddöntőben, így – akárcsak négy évvel ezelőtt Londonban – a folytatásban az 5-8. helyért küzdhet. Az alsóágon először a brazilok következnek.
Az olimpia egyetlen magyar súlyemelője, Nagy Péter a +105 kilogrammos kategóriában – szakításban egyéni legjobbját megjavítva – a tizedik lett. A grúz Lasa Talakadze 473 kilogrammos világcsúccsal győzött.
Papp Márk a 13. helyen zárta a férfiak 10 kilométeres nyíltvízi úszását.
Baji Balázs 110 méteres gátfutásban egy rontás után nem jutott döntőbe, és összesítésben a 15. helyen végzett.
A birkózóknál két magyar lépett szőnyegre kedden. Lőrincz Tamás kikapott a kötöttfogásúak 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében, majd nem sokkal később kiesett, mivel dél-koreai legyőzője a negyeddöntőben vereséget szenvedett. Kiss Balázs ugyancsak alulmaradt a 98 kilós nyolcaddöntőben, s ezzel befejezte szereplését, mivel svéd legyőzője kikapott az elődöntőben.
Rióban nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a 2024-es olimpiára kandidáló magyar küldöttség. Fürjes Balázs, a pályázat elnöke a megjelent mintegy félszáz újságíró előtt elmondta, szerinte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövőre alacsony kockázatú helyszínt választ, és leszögezte: Budapest ilyen. Utalt rá, hogy a 2012-es házigazda London, a mostani rendező Rio de Janeiro, valamint a 2020-as helyszín, Tokió mind megapolisz, márpedig a NOB Agenda 2020 programja éppen azért született, hogy közepes méretű városoknak is legyen esélyük a rendezésre. Kiemelte, hogy a pályázat sikere esetén nem csak Budapesten, de az egész régióban először lenne olimpia. Hozzátette: „Magyarország az egyetlen nemzet a tíz legeredményesebb közül, amely még nem rendezett olimpiát”.
Sporttörténelmi sikert ért el Simone Biles amerikai tornász, mivel megszerezte a negyedik aranyérmét Rióban. A 19 éves texasi versenyző lett az ötödik tornász, aki egy játékokon négy aranyat gyűjtött. Előtte Keleti Ágnes (1956), a szovjet Larissza Latinyina (1956), a csehszlovák Vera Caslavska (1968) és a román Ecaterina Szabo (1984) vitte véghez ezt a bravúrt.
Sérülésekkel szállították kórházba Qëndrim Guri koszovói kerékpárost, akit edzés közben egy autó elgázolt.

MTI 2016. augusztus 17., szerda