Kezdőlap Sport Rio 2016 – Rekordmezőny az ötkarikás cselgáncstornán – ELŐZETES

Rio 2016 – Rekordmezőny az ötkarikás cselgáncstornán – ELŐZETES

Soha nem látott mezőny gyűlt össze a riói olimpia szombattól jövő péntekig tartó cselgáncstornájára, amelyen nyolc magyar szerepel.

A nemzetközi szövetség (IJF) tájékoztatása szerint 136 ország 390 dzsúdósa lép tatamira a brazil metropoliszban, az eddigi rekord – négy éve, Londonban – 135 ország és 387 versenyző volt.
A menekültek csapatában két kongói cselgáncsozó szerepel majd az olimpiai zászló alatt. Csupán három nemzet, Japán, Franciaország és Brazília állít ki teljes csapatot, 27 ország – köztük Magyarország – pedig legalább öt dzsúdóst küldött Rióba. A péntek esti nyitóünnepségen kilenc ország zászlaját viszi cselgáncsozó, köztük a sportág legnagyobb sztárja és legsikeresebb alakja, az olimpiai és nyolcszoros világbajnok francia Teddy Riner.
Az 1964 óta íródó ötkarikás dzsúdótörténelemben 47 ország képviselői szereztek érmet, a magyarok egy arany-, három ezüst- és öt bronzéremnél tartanak.
Ami a nyolc riói magyart illeti, a csütörtöki sorsolás alapján az olimpiai harmadik és háromszoros Európa-bajnok Csernoviczki Éva (48 kg), a vb-harmadik Karakas Hedvig (57), az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós (73), Csoknyai László (81) és a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián (90) verhető ellenféllel kezd. A kétszeres Európa-bajnok Joó Abigélre (78), Cirjenics Miklósra (100) és a vb-második Bor Barnára (+100) ugyanakkor komolyabb riválisok várnak.
Az olimpiai dzsúdótorna szombaton magyar idő szerint 15 órakor kezdődik a 10 ezer férőhelyes 2-es Karióka Arénában, magyar részről Csernoviczki Éva szerepel a nyitónapon.

sma \ slr

MTI 2016. augusztus 5., péntek