Kezdőlap Olvasgató Segélyszállítmányt küldött a magyar katasztrófavédelem Macedóniának

Segélyszállítmányt küldött a magyar katasztrófavédelem Macedóniának

Csaknem 19 millió forint értékű segélyszállítmányt indított útjára az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken a vihar sújtotta Macedónia fővárosába, Szkopjébe – tájékoztatta az OKF helyettes szóvivője az MTI-t.

A segélyszállítmányt Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a katasztrófavédelem megbízott főigazgatója indította el Igor Esmerovnak, a Macedón Köztársaság budapesti nagykövetének jelenlétében – közölte Mukics Dániel.
A Macedón fővárosra augusztus 6-án este rendkívül erős vihar csapott le, amely 22 ember halálát okozta.
A helyettes szóvivő elmondta: a vihar napján majdnem ezer embert kellett kimenekíteni Szkopje északkeleti részéből. Az erős széllel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó viharban a halálos áldozatok mellett több százan megsérültek és hat ember eltűnt. A kormány veszélyhelyzetet hirdetett.
A viharkárok felszámolására Macedónia segítségért fordult az Európai Unióhoz. A balkáni ország a többi között kéziszerszámokat, hálózsákokat, takarókat, ágyakat és egyéni védőeszközöket kért az uniótól.
Az OKF a segítségkérésre reagálva csaknem 19 millió forint értékben 800 ásólapátot, 1000 pár gumicsizmát, 5000 törölközőt, 200 takarót, 250 hálózsákot, 250 tábori ágyat, 1000 pormaszkot és 1400 pár védőkesztyűt ajánlott fel a Macedóniának – közölte Mukics Dániel.

bták \ bhi

MTI 2016. augusztus 12., péntek