Kezdőlap Gasztro Sikeres hetet zárt a XIX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és...

Sikeres hetet zárt a XIX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár a Hírös Héten

 

Vasárnap este hét órakor bezárta kapuit a Hírös Hét Fesztivál keretében a XIX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék Vásár. Ezúttal a Hírös Forrás szökőkútnál rendezte meg Kecskeméten az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 2016. augusztus 19-28. között térségi seregszemléjét. A kiállításon 16 település több, mint 170 kiállító terményeit mutatta be, 12 kézműves munkájába nyertek betekintést, 22 kulturális csoport produkcióját láthatták az érdeklődők. A kiállítás ideje alatt minden nap más-más település volt a házigazda, ahol a polgármesteri köszöntők után a látogatók megtekinthették kulturális programjaikat, megízlelhették a települések különleges és egyedi finomságait.

A kiállítás legfőbb szándéka, hogy a látogatók megismerjék azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, biztonságos, a tájegységre jellemző alapanyagokból készült egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak. A rendezvény idén több különlegességet kínált. Jakabszállás és Tiszaalpár települések jurtában rendezték be kiállításukat. Tiszaugon készített fajátékokkal ismerkedhettek a gyerekek és felnőttek egyaránt, üstben főtt a lekvár, ételfőző-show népszerűsítette a laskagombát. A kézművesek is elárulták műhelytitkaikat, az érdeklődők betekintést nyerhettek többek között a mézeskalács díszítés, a korongozás, a szalma- és csuhéfonás, a horgolás, kosárfonás, a vertcsipke-, és a gyöngyékszer készítés rejtelmeibe. Idén is meghirdette az egyesület „A legszebb konyhakertek” programot és a II. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt. Nyilvános interjú keretében a látogatók megismerhették a települési értéktárakban szereplő gazdák, kézművesek életútját, munkásságát az Aranyhomok Hírös Riportban.

Idén 17. alkalommal rendezte meg az egyesület augusztus 22-én a kecskeméti Városháza Dísztermében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot. A fórum témái a 2014-2020- as Vidékfejlesztési Program aktualitásai, pályázatai voltak. Kiemelt szerepet szántunk kiállításunkon a különleges, helyben termelt élelmiszerek értékesítésének is az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék Vásáron, a Kiskunsági Nemzeti Park védjegyes termékeinek és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének vásárán keresztül. A térségi kézműves termékek és ajándékok az egész kiállítás ideje alatt megvásárolhatók voltak. Sokan keresték már név szerint is az árusokat, akik közül többen csütörtökönként a Városháza előtt árulják portékáikat, másokkal az Aranyhomok Egyesület rendezvényein, fesztiváljain, termékünnepén találkozhatnak.