Kezdőlap Kultúra Sziget – Kilenc mentőautó biztosítja a fesztivált

Sziget – Kilenc mentőautó biztosítja a fesztivált

A Sziget fesztivál a főváros egyik legbiztonságosabb helyszíne – hangsúlyozta Gerendai Károly főszervező a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, melyen elhangzott: éjszakánként kilenc mentőautó biztosítja a fesztivált.

A Sziget Kft. ügyvezetője emlékeztetett, komoly logisztikai feladat egy ekkora rendezvény biztonságát garantálni: a fesztiválon városnyi, 80-90 ezer ember szórakozik egyszerre, ezért igyekeztek minden típusú problémát előre lemodellezni, és protokollt készíteni rá.
Gondolnak az odajutás biztosítására is, ezért növelik a tömegközlekedési kapacitásokat – jegyezte meg Gerendai Károly.
Mint hozzátette: a karszalagok immár a személyes azonosíthatóságot is szolgálják, így pontosan tudható lesz majd, melyik vonalkóddal ki lépett be a Szigetre.
A beléptetés – részben a terrorveszély miatt szigorodik -, ám a technikai eszközök és a személyzet megnövelt száma miatt nem lesz jelentősen lassabb – ígérte a főszervező.
„Minden elemében túlbiztosítjuk a rendezvényt” – hangsúlyozta Gerendai Károly, hozzátéve: nem lehet száz százalékos biztonságot garantálni, ezért szükséges a fesztiválozók együttműködése is.
Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója szintén kiemelte az együttműködés és a felelős szórakozás fontosságát.
Beszámolója szerint éjszakánként kilenc, nappal hat mentőautó biztosítja a rendezvényt, a helyszínen sürgősségi ambulanciát alakítanak ki, de három helyen mentőhelikpoter is le tud szállni.
Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője hozzáfűzte: a mentők részletesen kidolgozott mentési terv alapján tevékenykednek, ennek a láncnak az elején a helyszíni segítők állnak.
Szeles Géza, a Sziget egészségügyi bázisának vezetője elmondta, hogy nemcsak a bejelentéseket várják, hanem a fesztivál területét szektorokra osztva háromfős járőrcsoportok keresik a sérülteket.
A következő elem egy gyors beavatkozó egység mentősök és a drogpszichológiai ambulancia részvételével.
A helszíni ambulanciát – ahol egyszerűbb beavatkozásokat is el tudnak végezni – egy 300 négyzetméteres, légkondicionált sátorban állítják fel, 12 ágyas fektetővel, detoxikálóval, traumatológiai rendelővel.
Zacher Gábor, a Honvéd Kórház osztályvezető főorvosa elmondása szerint a Szigeten ellátásban részesülők átlagosan nyolc százaléka kerül a kórházba, ahol idén már egy kódleolvasót is elhelyeznek, így megoldható lesz a betegek azonosítása. Szintén újdonság, hogy a kórházból egy járat igény esetén vissza is szállítja a Szigetre a fesztiválozókat.
Zacher Gábor hangsúlyozta: az egészségügyi biztonság sokkal nagyobb egy ilyen fesztiválon, mint egy városi szórakozóhelyen, ezért „nyugodtan el lehet engedni a fiatalokat a Szigetre”.
Benis Dániel, a Sziget technikai vezetője az MTI-nek elmondta, a rendezvényen mintegy 1300 fős biztonsági személyzet dolgozik, de a tűzoltókkal, a rendvédelmi erőkkel, az egészségügyiekkel együtt csaknem 3000 fő szolgálja a fesztivál biztonságát.
A Sziget két napig el tudná látni árammal magát, a vízrendszert védik a fertőzésektől, de lesz drónelfogó drón is – említett példákat.
Gerendai Károly hangsúlyozta: a Szigeten évente elvégzett kétezer ellátás többségét darázscsípés, napszúrás, ficam és hasonló, kisebb problémák kezelése teszi ki, de a kórházi ellátásra szorulók többsége is vissza szokott térni a Szigetre.
Szeles Géza tapasztalatai szerint a fesztiválozók általában figyelnek egymásra, egy esetet gyakran többen is bejelentenek.
Ennek fontosságát Zacher Gábor is kiemelte, hozzátéve: csak tavaly 98 új kábítószer jelent meg a piacon, amelyek hatásáról gyakran még nincsenek adatok, ezért sem szabad elfogadni a fesztiválokon ismeretlen szereket.
(FOTÓ)

bkö \ pmg

MTI 2016. augusztus 8.