Kezdőlap Diákélet Tíz film ért el legalább százezres nézőszámot a mozikban a második negyedévben

Tíz film ért el legalább százezres nézőszámot a mozikban a második negyedévben

Az Amerika kapitány: Polgárháború című amerikai akciófilmre váltott a legtöbb néző jegyet Magyarországon a 2016 második negyedévében vetített 622 mozifilm közül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által közzétett adatok szerint. A mintegy 280 ezres nézőszám az első negyedévben csak a negyedik helyre lett volna elég. Bő egymillióval kevesebb látogatót és közel másfél milliárd forinttal kevesebb bruttó jegybevételt regisztráltak, mint az év első három hideg hónapjában.

Összesen 2,8 millió néző ült be a magyar mozikba, és a mintegy 124 ezer előadás által nyújtott filmélményért 3,9 milliárd forint értékben vásárolt jegyet 2016 második negyedévében. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Nemzeti Filmirodájának összesítéséből kiderül, hogy a látogatók elsősorban a multiplex és a többtermes mozikban költik el pénzüket, a bruttó jegybevétel 60,5%-a, illetve 35,2%-a ilyen létesítményekből származik, míg az egytermes mozik csupán 4,3%-ot hasítanak ki a mozitortából. Jelenleg 160 filmszínház közel 400 termét vehetik igénybe a nézők.

A magyar mozikban a legnépszerűbb filmek a legutóbbi három hónapban is amerikaiak voltak, az első 24 film mind a tengerentúlról érkezett. A pálmát az Amerika kapitány: Polgárháború című film vitte, amelyet a Warcraft – A kezdetek és A dzsungel könyve című film követett. E három film kétszázezer fölötti nézőszámot produkált, és ezeken kívül még hét alkotás ért el százezer fölötti látogatottságot.

Az amerikai filmek sorát a 25. helyen egy francia film, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3. – A forradalom című alkotás töri meg, amely után rögtön egy magyar akció-vígjáték: a Till Atilla rendezte, egy kerekesszékes bandáról szóló Tiszta szívvel következik. Az év második negyedévének második és harmadik leglátogatottabb magyar filmjének címét az Oscar-díjas, Nemes Jeles László rendezte Saul fia és a Madarász Isti rendezésében készült időutazós thriller, a Hurok viszi el.

Érdemes még kiemelni az NMHH Médiatanácsának támogatásával készült Vad Kunság – A Puszta rejtett élete című természetfilmet Mosonyi Szabolcs rendezésében, amely az 57. helyet szerezte meg, és Szász Attila szintén támogatott játékfilmjét, a 22. hete a mozikban szereplő, a múlt századfordulón játszódó Félvilág című alkotást. Ezeket ugyanis a mecenatúraprogram feltételei szerint először televízióban mutatták be, de az érdeklődés hatására a mozikban is forgalomba kerültek, és több ezer nézőt vonzottak. A 622 tételes lista végén kilenc olyan film található, amelyre tíznél kevesebb néző volt kíváncsi, sereghajtóként csupán egy filmrajongó váltott jegyet a Csendes szív című dán drámára.

A tíz leglátogatottabb film és a látogatók száma 2016 második negyedévében:

1. Amerika kapitány: Polgárháború 283 237 fő
2. Warcraft – A kezdetek 212 273 fő
3. A Dzsungel könyve 201 822 fő
4. Szemfényvesztők 2. 148 888 fő
5. Angry Birds – A film 145 596 fő
6. Anyák napja 128 094 fő
7. Démonok között 2. 116 445 fő
8. A Főnök 106 444 fő
9. Szenilla nyomában 105 141 fő
10. Rossz szomszédság 2. 102 082 fő