Kezdőlap Gazdaság Több személyautót helyeztek forgalomba júliusban

Több személyautót helyeztek forgalomba júliusban

úliusban 8064 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 15 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse Kft. adatai alapján hétfőn az MTI-vel.

Az MGE értékelése szerint a személyautók piacának növekedése az első hét hónapban jelentősen meghaladta az előzetes várakozásokat. A gépjárműimportőrök bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik – közölték.
Az egyesület szerint az adatok alapján emelni kell piaci várakozásukat főként a személyautók és a kishaszonjárművek értékesítésénél. Eddigi előrejelzésük az volt, hogy az idén  80 ezer személygépkocsit és 18 ezer kishaszonjárművet helyeznek forgalomba Magyarországon.
Az év első hét hónapjában 54 033 személyautó került forgalomba, 22,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.
A júliusban forgalomba helyezett kishaszonjárművek száma 1591 volt, 21,1 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest, az első hét hónapban pedig 11 714 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 23,4 százalékkal többet, mint egy éve. A kishaszonjármű-piac növekedésének lassulása visszafordult és a várakozásokat meghaladó bővülést mutatott az első 7 hónapban – jegyezte meg az egyesület.
A közleményben kitértek arra is, hogy a magánvásárlók inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, és valószínű, hogy a céges vásárlások egy része is magánvásárlásnak tekinthető, csak az általános forgalmi adó (áfa) visszaigénylése miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe.
Az adatokhoz fűzött kommentár szerint az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál. Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben a közlekedés biztonsága romlik, a költségvetési bevételeket pedig csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználása miatt jelentős mértékű áfa-befizetés marad el – jelezte az MGE.
A júliusban forgalomba helyezett 343 nagyhaszonjármű 22 százalékkal volt kevesebb a tavaly júliusinál. Az év első hét hónapjában 2974 nagyhaszonjármű került forgalomba, ami 1 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.
A júliusban forgalomba helyezett 14 autóbusz 180 százalékos növekedés a megelőző júliushoz képest. Január-júliusban 238 busz került forgalomba, 13,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.
Az MGE szerint a nagyhaszonjárműveknél enyhe piaci növekedést várnak az év folyamán, amit alátámaszt a visszaesés mértékének folyamatos csökkenése. Az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen, mivel a buszpark elöregedett, lecserélésre szorul – közölték.
Júliusban 221 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 7,9 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Az első hét hónapban a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 1602 volt, ami 8,7 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE értékelése szerint a piac továbbra is gyenge, de jó eredménynek tartják az első hét havi emelkedést.


2016. augusztus 1.