Kezdőlap Események Változás a férfi kajakos csapatban

Változás a férfi kajakos csapatban

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Elnöksége hétfői ülésén a Magyar Antidopping Csoporttól (MACS) kapott információk ismeretében, a szakmai vezetés előterjesztése alapján úgy döntött, hogy a Riói Nyári Olimpiai Játékokra utazó férfi kajakversenyzők névsorát megváltoztatja.

A kapott jelzés szerint két válogatott versenyző produkált fejenként három-három atipikus mintát, ami nem minősül doppingvétségnek, ennek ellenére a MACS-tól írásban kapott- és a dr. Tiszeker Ágnes által szóban is megerősített információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a szervezetükben.

Az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA referencia laboratóriumába, Londonba.

A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt. A versenyzők ellen a MACS nem indított eljárást.

A MACS jelzése alapján az MKKSZ Elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot.  Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, de szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak, ezért fegyelmi eljárás indul ellenük és az Elnökség döntése értelmében kikerülnek az olimpiai csapatból.

Egyben határozat született arról is, hogy az Elnökség az olimpiára utazó férfi kajakos versenyzők névsorát Csabai Edvin szakmai igazgató javaslata alapján kiegészíti Molnár Péter és Tótka Sándor versenyzőkkel.