Kezdőlap Egészség 5 perc egészség

5 perc egészség

Hiszem, hogy mindenki megérdemli, hogy egészséges legyen. De mi is az egészség?

1948-as megalakulásakor az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az egészséget így definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.”

Ahhoz hogy egészségesek legyünk nem elég csak tudatosan táplálni étellel a testünket, hanem ugyanúgy fontos táplálni a lelkünket, a kapcsolatainkat is. Az Institute for Integrative Nutrition (New York-i székhelyű, a világ legelismertebb holisztikus szemléletű táplálkozással, egészséges életmóddal foglalkozó intézménye, ahol én magam is tanultam) azt vallja, hogy két féle táplálék van: elsődleges táplálék – minden, ami belsőleg táplál és kielégít minket – és másodlagos táplálék – az étel ami a szánkba kerül. Az egészséges kapcsolatok, kielégítő karrier/munka, rendszeres mozgás, kapcsolatunk Istennel, mind létfontosságú táplálék. Minden összefüggésben van a szervezetünkben, azért nem elég az egyik területen egyensúlyban lenni, hanem az összesben! Például, okoz-e a munkahelyi vagy párkapcsolati stressz „túlevést”?

A kialvatlanságod, vagy az alacsony energia szinted akadályoz-e a rendszeres mozgásban-testedzésben? Ezért van az, hogy sokan pótcselekvésnek használják az evést, az étellel próbálják kielégíteni a más területeken felmerülő hiányokat. A sóvárgásaink kritikus szerepet játszanak abban, hogy megérthessük mire van szüksége a szervezetünknek. Ha megtanulod megérteni, hogy mit „üzenek” ezek a sóvárgások, tudni fogod kezelni őket, és visszaállítani az egyensúlyt a szervezetedben és az életedben egyaránt. Meghívlak arra, hogy gondold át, mi az, ami hiányzik az életedből és evéssel pótolod? Egy ölelés? Egy élvezetes foglalkozás? Vagy talán csak egy jó alvás?

Kovács Szilvia

Egészséges életmód tréner és tanácsadó

www.glutenmentesharcos.hu

https://www.facebook.com/glutenmentesharcos/?ref=aymt_homepage_panel