Kezdőlap Gazdaság BÉT – Szakértők szerint a BUX index átsúlyozása befolyásolhatja a kereskedést

BÉT – Szakértők szerint a BUX index átsúlyozása befolyásolhatja a kereskedést

A BUX index átsúlyozása befolyásolhatja a kereskedést pénteken, az Erste elemzője csökkenést vár a Budapesti Értéktőzsdén.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője elmondta, alapvetően csökkenést vár a BÉT-en pénteken, a forgalom akár kiugró is lehet. Ennek oka, hogy most esedékes a BUX index féléves átsúlyozása, amely inkább a kisebb papírokat érinti, de a Mol súlya is kicsit csökken az indexben – mondta.
Kiemelte, hogy a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő ma vizsgálja a magyar államadós-besorolást, döntését az európai piaczárás után jelenti be Londonban. A szakértő nem számít felminősítésre, úgy vélte, a besorolás továbbra is eggyel a befektetésre ajánlott kategória alatt marad.
A délután fél háromkor megjelenő amerikai inflációs adat is befolyásolhatja a kereskedést a jövő heti kamatdöntő ülés előtt – jegyezte meg.
Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában is az emelte ki, hogy a BUX-ban fontos lesz a késő délutáni zárószakasz, piaczárás előtt várhatók a régiós CECE index átsúlyozásához kötődő portfolióátrendezések. A magyar indexbe kis súllyal ugyan, de bekerül a Graphisoft. A legnagyobb változás a cseh alindex súlyának emelkedése, mivel bekerül a májusban debütált Moneta Bank.
Az Equilor elemzője is kiemelte, hogy piaczárás után derül ki, hogy a Standard & Poor’s módosít-e Magyarország hitelbesorolásán. Az Equilor várakozása és a piaci konszenzus szerint is maradhat Magyarország a befektetésre nem ajánlott, BB+ kategóriában, de a stabil kilátás pozitívra javítására „van némi esély”.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 43,76 pontos, 0,16 százalékos emelkedéssel, 28 139,11 ponton zárt csütörtökön. A Mol árfolyama 175 forinttal, 1,02 százalékkal 16 915 forintra csökkent, 1,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 41 forinttal, 0,56 százalékkal 7365 forintra erősödött, forgalmuk 2,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,45 százalékkal 445 forintra nőtt, forgalma 378,7 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 51 forinttal, 0,88 százalékkal 5820 forintra emelkedett, a részvények forgalma 615,2 millió forintot ért el.
gde \ gte

MTI 2016. szeptember 16., péntek