Kezdőlap Régió Brexit – Az Európai Bizottság munkacsoportot hozott létre a tárgyalások lefolytatására

Brexit – Az Európai Bizottság munkacsoportot hozott létre a tárgyalások lefolytatására

 Az Európai Bizottság munkacsoportot hozott létre a Brexitről szóló tárgyalások előkészítésére és lefolytatására – jelentette be szerdán a brüsszeli testület.

A tájékoztatás szerint a munkacsoportot a korábban már főtárgyalónak kinevezett Michel Barnier korábbi belső piaci biztos fogja vezetni.
„Ez a munkacsoport a bizottság legkiválóbb tagjaiból fog állni. Segíteni fogják Michel Barnier-t a tárgyalások hatékony lefolytatásában. Michel és csapata meg fog felelni ennek az új kihívásnak, és segíteni fog új partnerséget kialakítani az Egyesült Királysággal” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
A munkacsoport bejelentésével együtt a bizottság azt is közölte, hogy Michel Barnier főtárgyaló helyettesének Sabine Weyandot, az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatóságának egyik főigazgató-helyettesét nevezik ki.
Juncker júliusban nevezte ki Michel Barnier volt francia külügyminisztert, egykori uniós biztost arra, hogy előkészítse, illetve vezesse az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kiválásáról folytatott tárgyalásokat.
Barnier október 1-jétől fogja betölteni a tisztséget, és közvetlenül a bizottság elnökének fog jelenteni. Brüsszel viszont ragaszkodik ahhoz, hogy „bejelentés nélkül nincsenek tárgyalások”, vagyis amíg London nem jelenti be hivatalosan, hogy Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága ki akar lépni az Európai Unióból, addig semmilyen tárgyalásra nem hajlandó a kiválásról. A bejelentés időpontja azért kiemelten fontos, mert azzal kezdetét veszi az a kétéves periódus, amelynek végén az ország uniós tagsága megszűnik, akár sikerül megállapodni, akár nem.
Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

kbar \ kkz \ bpt

MTI 2016. szeptember 14., szerda