Kezdőlap Gazdaság Brexit – Német-francia közös javaslat az uniós katonai együttműködés erősítésére

Brexit – Német-francia közös javaslat az uniós katonai együttműködés erősítésére

Az Egyesült Királyság kilépése (Brexit) után az Európai Unióban maradó tagállamok közötti katonai együttműködés erősítésére tett javaslatot Németország és Franciaország kormánya – derült ki a Politico brüsszeli hírportál birtokába jutott előterjesztésből.

Az Ursula von der Leyen német és Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter által közösen jegyzett hatoldalas dokumentumban hangsúlyozzák, hogy „eljött az idő az együttműködésünk fokozására”.
A huszonhetek pénteki informális csúcstalálkozójára előkészített javaslatban kerülik az „európai hadsereg” kifejezést, de közös uniós katonai parancsnokságok létrehozására, a NATO-val folytatott együttműködés erősítésére és a határokon átnyúló katonai tervezés fokozására szólítottak fel.
Németország és Franciaország ezek mellett kívánatosnak tartaná, ha a 2021-2027 közötti uniós költségvetésből forrásokat különítenének el egy közös haditechnikai kutatási és fejlesztési programra a riválisoktól való lemaradás elkerülése érdekében. Berlin és Párizs olyan intézkedéseket is kidolgozna, amelyek a védelmi költségvetésük növelésére ösztönöznék a tagországokat.
A kezdeményezés tartalmaz egy olyan felajánlást, amelynek értelmében a két ország szükség esetén bizonyos uniós intézmények, például a határvédelmi ügynökség, a Frontex rendelkezésére bocsátaná műholdas megfigyelő képességeit.
Egyes elemzők szerint a tervezetben kevés figyelmet fordítottak az Oroszország jelentette fenyegetésre vagy az ukrajnai krízisre, inkább a déli szomszédságban kialakult válsághelyzetek kezelésével foglalkoztak, és ez elégedetlenséggel töltheti el a keleti tagállamokat, például Lengyelországot vagy a balti országokat.
A Reuters hírügynökség meg nem nevezett illetékesekre hivatkozva azt írta, hogy a javaslatot Csehország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország és Olaszország is támogatásáról biztosította.
Bennfentes források szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is a védelmi dimenzió erősítését fogja szorgalmazni az Európai Parlament képviselői előtt tartandó szerdai évértékelő beszédében. Az Európai Tanács sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a britek nélkül e héten tartandó pozsonyi csúcstalálkozónak is ez lesz az egyik fő témája.
A Brexittel az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájának meghatározó szereplője, egy nagyhatalom távozik az Európai Unióból – emlékeztetett a Politico. Sokan azonban úgy vélik, hogy a britek távozásával elhárul a védelmi unió mélyítésének egyik legfőbb akadálya.

kbar \ kkz \ kvb

MTI 2016. szeptember 13., kedd