Kezdőlap Események Diákok a nagyvilágban – Különleges találkozó a kecskeméti Rotary Club dísztermében

Diákok a nagyvilágban – Különleges találkozó a kecskeméti Rotary Club dísztermében

Szeptember elsején, csütörtökön került megrendezésre a Rotary Club által szervezett Cserediák-program keretében zajló klubülés, ahol az országunkba érkezett cserediákok mutatkozhattak be egy ünnepélyes köszöntő keretében.
Csizmadia László, a Rotary Club elnöke nyilatkozott Magazinunknak a kezdeményezésről, a Rotary Club nemzetközi jótékonysági szervezet által működtetett cserediák program részleteiről, illetve főbb eseményeiről.

Mióta része a Cserediák program a Club életének, nagy vonalakban hogyan lehet ezt a projectet elképzelni?

Az általunk működtetett Nemzetközi Cserediák Program évek óta szerves része a Club programpalettájának. Rengeteg diákunk jutott már ki a világ számos pontjára a program keretében és a mi országunkba is számos cserediák érkezett.
A hozzánk látogatóknak, és a tőlünk kiutazó fiataloknak egy tanév leforgása alatt lehetősége adódik betekinteni az adott ország kultúrájába, mindennapjaiba, életébe.

Milyen események, rendezvények színesítik a fiatalok mindennapjait a nemzetközi programsorozat ideje alatt?

Vannak közös Rotary programok, különböző nyelvtanfolyamok, országos szintű rendezvények, ahol az összes cserediák részt vesz. A legnagyobb volumenű programnak mégis a családoknál való elhelyezkedést, a mindennapos élet történéseit tarthatjuk számon. Háromhavonta más-más befogadó családdal ismerkedhetnek meg a diákok, tehát így igencsak változatos számukra az országunkban töltött időszak.

Szabad foglalkozásra mennyire van lehetőségük?

Természetesen van szabad foglalkozás, de a biztonságuk érdekében van néhány kötöttség. Ezt ők tiszteletben tartják, ahogy a mi diákjaink is.
Nagyon szeretnek itt lenni a fiatalok, van olyan diákunk, aki évekkel ezelőtt volt Kecskeméten, azóta férjhez ment, családot alapított, ám még most is tartja velünk a kapcsolatot.
Ez rendkívüli örömmel tölt el bennünket, hiszen egyfajta visszaigazolás számunkra, hogy valóban megéri, hiszen a diákok szeretik.

Hány éves kortól lehet részt venni a Cserediák programban, hogyan működik a kezdeményezés a részvétel kapcsán?

Tizenhat és tizennyolc éves kor között lehet részt venni a projectben, úgy gondolom, hogy ez az az időszak, amikor már önállósodnak a gyerekek, vágynak az új dolgokra. Minden kiutazás előtti időszakban ellátogatunk a kecskeméti iskolákba, diákokat keresünk a programba. A következő tanévre is vannak már diákjaink, szerencsére rengeteg jelentkezőnk akad.