Kezdőlap Gazdaság Elemzők: ősszel újra visszatérhet az ipar lendülete

Elemzők: ősszel újra visszatérhet az ipar lendülete

Meglepetést okozott az ipari termelés júliusi visszaesése az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik úgy vélték, hogy a következő hónapokban visszatérhet a lendület. Idén az ING Bank 4 százalékos, a Takarékbank és a K&H Bank 2-3 százalék körüli ipari bővülést vár.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett előzetes adatai szerint az ipari termelés volumene 4,7 százalékkal elmaradt júliusban az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,1 százalékkal mérséklődött, az idén júliusban kettővel kevesebb volt a munkanapok száma, mint egy évvel korábban. A termelés az év első hét hónapjában 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 0,4 százalékkal csökkent.     Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában kiemelte: a piaci várakozásoktól  messze elmaradó júliusi adat miatt nem érdemes temetni az ipart vagy a második fél év gazdasági növekedését. Idén is 4 százalék körüli ipari növekedés lehet, ehhez azonban jelentősebb felfutásra van szükség az ősz folyamán. A nyers és a kiigazított éves növekedési mutató közötti igen erőteljes eltérést az okozza, hogy idén júliusban két munkanappal kevesebb volt, mint a tavalyi év hasonló időszakában.
Kitért arra: nyáron jellemzőek a nagyobb visszaesések az iparban a szabadságolások és nyári leállások miatt. Az ilyen ingadozások a jövőben erősödnek majd a nagy termelővállalatok ágazatban betöltött súlyának emelkedésével, példaként az Audi és a Mercedes további bővítéseit említette.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a visszaesést részben a munkanaphatás okozhatta, de a járműgyártásban bekövetkezett modellváltások hatása is közrejátszhatott. Hozzátette: a várakozásnál lényegesen nagyobb mértékben, 14 százalékkal zuhant a cseh ipari termelés, amit a Skoda nyári szünete okozott, és ez feltehetően a magyar beszállítókra is hatással volt. A következő hónapokban visszatérhet az ipari termelés növekedése, amit a viszonylag magas, és növekedést tükröző ipari bizalmi indexek és a beszerzésimenedzser-index is tükröz. Az év eddigi gyenge teljesítménye miatt azonban az ipari termelés idei növekedése elmaradhat a 3 százaléktól, azonban jövőre az idei alacsony bázis miatt a növekedés meghaladhatja az 5 százalékot – vélekedett Suppan Gergely.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is 2-3 százalék körüli éves bővülésre számít, miután az év eddigi részében hét hónapból ötször esett a termelés az előző hónaphoz hasonlítva.
Ő is kiemelte, hogy nyáron a járműgyártásban gyakoriak a leállások, az majd a részletes adatokból derül ki, hogy a visszaesés mennyire érintett más ágazatokat. Hozzátette: ha széleskörű, azaz a járműgyártáson kívül a vegyiparra vagy a könnyűiparra is kiterjedt akkor az rosszabb hír. Amennyiben csak a járműgyártáshoz kapcsolódik a visszaesés, akkor a szeptember-október-november újra erősebb lehet – mondta.

MTI 2016. szeptember 6., kedd