Kezdőlap Diákélet Élsportolók is csatlakoznak az Európai Diáksport Napjához

Élsportolók is csatlakoznak az Európai Diáksport Napjához

Élsportolók, olimpikonok is csatlakoznak az Európai Diáksport Napja három hazai kiemelt iskolai programjához, így Imre Géza, Kenderesi Tamás és Vincze Ottó is együtt sportol aznap a gyerekekkel.

Az idén 19 országban megvalósuló, várhatóan több mint egymillió gyermek közös sportélményét biztosító szeptember 30-i esemény célja, hogy megmutassa a testmozgás, a sportolás nyújtotta örömöket.
„Szervezőként bízunk benne, hogy a diáksportnapi rendezvény hatására is egyre több gyermek kezd majd el rendszeresen sportolni – mondta Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöke. – Ehhez az iskolák közreműködése elengedhetetlen, így örömmel látjuk, hogy ahogyan a korábbi tíz évben, idén is nagy az érdeklődés, és már most több száz intézmény regisztrált.”
Az MDSZ – amint az a keddi közleményéből kiderül – három kiemelt helyszínen igyekszik színes programokkal hozzájárulni a gyerekek élményeihez. Így a fővárosi Honvéd atlétikai pályáján megvalósuló rendezvényre a friss olimpiai ezüstérmes Imre Géza párbajtőröző látogat el, Pécsen Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszó csatlakozik egykori iskolája programjához, a győrzámolyi iskolában pedig Vincze Ottó volt válogatott futballista rúgja majd a labdát a gyerekekkel.
„Az a megdöbbentő valóság, hogy a klasszikus civilizációs népbetegségek, mint a szív- és érrendszeri problémák, az elhízás és a cukorbetegség, a csontok mészhiányos betegségének kialakulása megelőzhetők rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással. Hatalmas tehát a felelősség a szülőkön, hogy támogassák gyermekeik rendszeres sportolását, hozzájárulva ezzel egészséges jövőjükhöz” – idézte a tájékoztató Somhegyi Annamáriát, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatóját.
Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus azt emelte ki, a rendszeres sportolásnak óriási szerepe van a gyermekek mentális fejlődésében is:
„Ha gyermekeinknek sikerül megtalálni azt a sportot, amelyet örömmel végeznek, amelyben tehetségesek, sikerélményük van, annak óriási a hatása az önbizalmuk fejlődésére. Egy jó sportközösség, az együtt átélt sportélmények, a megmérettetések, sikerek, kudarcok pedig szintén kedvező irányba formálják gyermekeink jellemét.”
Az idén tízéves fennállását ünnepli az egykor Magyar Diáksport Napjaként indult rendezvény, amely tavalytól Európai Diáksport Napja (European School Sport Day) néven nemzetközivé bővült.
A hazai szervezők szeptember 29-ig továbbra is várják általános és középiskolák jelentkezését. Csatlakozni bármilyen, legalább 120 perces sportprogrammal, játékkal lehet, az egyetlen ajánlott elem az idei évnek megfelelő 2016 méteres futótávolság teljesítése.

MTI 2016. szeptember 20.