Kezdőlap Diákélet Emberközeli Bartók-feldolgozások a Zeneakadémián

Emberközeli Bartók-feldolgozások a Zeneakadémián

A sallangoktól megszabadítva, az eddigieknél sokkal emberközelibb módon szólalnak Bartók Béla népi forrásanyagra támaszkodó művei szeptember 21-én a Zeneakadémián – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Korábban olyan feldolgozások születtek, amelyek eljátszották külön az eredeti népi forrásanyagot és a bartóki újraértelmezést, ezúttal azonban a forrásanyag „rákerül”, egyszerre szólal meg a világhírű zeneszerző zenéjével – hangsúlyozta Kelemen László, az est ötletgazdája és szerkesztője.
A koncerten Gera Dorka, Herczku Ágnes és Pál Eszter énekel, hegedűn Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, míg zongorán Czébely Beáta, Djerdj Tímea és Nagy Péter működik közre, emellett színpadra lép Pál István Szalonna és bandája is.
A koncertre népszerű, könnyen befogadható darabokat igyekeztek kiválogatni, így kerültek a műsorba a rapszódiák, a Gyermekeknek sorozat és a Román-kolinda dallamok is – fűzte hozzá Kelemen László. Mint fogalmazott, az újszerű megközelítésnek köszönhetően a közönségnek néha olyan élménye lehet, mintha egy dzsesszdarabot hallana, máskor pedig mintha „Székelyföld levegője áradna be a koncertterembe”.

pja \ brr

MTI 2016. szeptember 19., hétfő