Kezdőlap Kecskemét Férfi kosárlabda Eb-selejtező – Hanga a mezőny legjobbja

Férfi kosárlabda Eb-selejtező – Hanga a mezőny legjobbja

Sopron, 2016. szeptember 3. Hanga Ádám (b) a kosárlabda Európa-bajnoki selejtezõ G csoportjának 2. fordulójában játszott Magyarország - Luxemburg mérkõzésen a soproni Novomatic Arénában 2016. szeptember 3-án. Magyarország – Luxemburg 89-64. MTI Fotó: Nyikos Péter

A négy forduló után százszázalékos és gyakorlatilag már Eb-résztvevőnek tekinthető magyar válogatott egyik vezére, Hanga Ádám eddig a teljes mezőny legjobbja a férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőben.

A bb1.hu szaklap összesítése szerint a meccsenkénti hatékonyságot összegző mutató (VAL) szempontjából a spanyol Vitoria magyar légiósa áll az első helyen 21,3-as átlaggal. A nemzeti együttes másik kulcsembere, Vojvoda Dávid a hatodik helyen áll 19,8-cal.
Ami a legponterősebb játékosokat illeti, Vojvoda 21,5 pontos átlagával a második legjobb dobó a mezőnyben, míg Hanga 19,8 ponttal az ötödik.
Stojan Ivkovic kapitány együttese szombaton a britek vendégeként győzött 88-80-ra a negyedik körben. A nemzetközi szövetség (FIBA) Hangát beválasztotta a forduló álomcsapatába. A 27 éves kosaras már másodszor szerepel a legjobbak ötösében, mindkétszer a britek ellen remekelt. Londonban 18 ponttal, kilenc lepattanóval és nyolc gólpasszal járult hozzá a sikerhez.
Ami a folytatást illeti, a magyarok szerdán Luxemburgban lépnek pályára, szombaton pedig Macedónia ellen zárják a kvalifikációt Szolnokon. A válogatott – amely legutóbb 1999-ben vett részt Európa-bajnokságon – már csak akkor nem jut ki a 2017-es Eb-re, ha kikap a sereghajtó Luxemburg otthonában, majd több mint tíz ponttal alulmarad Szolnokon. Ezzel párhuzamosan szerdán a macedónoknak le kell győzniük a vendég briteket, akiknek szombaton Luxemburgban is ki kell kapniuk legalább 25 ponttal. Ez már csak azért is valószínűtlen, mert a miniállam csapata mind a négy eddigi meccsét elvesztette.
A 40. kontinenstornának Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.
A G csoport állása:
——————-
1. Magyarország 8 pont, 2. Nagy-Britannia 6 (348-335), 3. Macedónia 6 (316-321), 4. Luxemburg 4

sma \ sgr \ sag

MTI 2016. szeptember 12., hétfő