Kezdőlap Olvasgató Fogyasztóvédelem: a vizsgált öngyújtók több mint harmada nem volt biztonságos

Fogyasztóvédelem: a vizsgált öngyújtók több mint harmada nem volt biztonságos


Öngyújtókat ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a vizsgált 26 féle öngyújtóból 8 nem volt biztonságos.

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint nyáron országos vizsgálat során ellenőrizték, hogy kaphatók-e a kereskedelmi forgalomban újszerű öngyújtók. Ezek egyebek mellett rajzfilmfigurához, játékhoz, fegyverhez, telefonhoz, hangszerhez hasonlítanak és különböző hang, mozgásos vagy fényhatással is felhívják magukra a figyelmet. A gyerekek biztonságát szem előtt tartva az ilyen öngyújtókról jogszabály mondja ki, hogy nem biztonságosak és nem forgalmazhatók.
Ellenőrizték emellett azt is, hogy a forgalomban kapható normál öngyújtók biztonságosak-e, megfelelnek-e az előírásoknak – közölte az NFH.
Az ellenőrzött 26 féle termékből 7 minősült újszerű öngyújtónak, amelyek forgalmazása tiltott. A többi 19 féle öngyújtó laboratóriumi vizsgálatakor egynél állapítottak meg gázszivárgást, amikor leejtették, a kockázatértékelés alapján ez égési sérülés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelent.
A részletes információk a termékekről megtalálhatók az NFH honlapján.

MTI 2016. szeptember 14., szerda