Kezdőlap Események Gyurta Dániel szeretné folytatni a munkát Széles Sándorral

Gyurta Dániel szeretné folytatni a munkát Széles Sándorral

A sikertelen riói olimpiai szereplés után is szeretné folytatni a közös munkát Széles Sándor edzővel az úszó Gyurta Dániel.

A 200 méteres mellúszás londoni bajnoka Rióban már az előfutamban kiesett és összesítésben csak a 17. lett. Az M1 Ma este című keddi adásában elmondta: szeretné folytatni a munkát Szélessel, ám a Széles által az edzőkollegákkal szemben megfogalmazott kritikákkal nem tud egyetérteni.
Gyurta jelezte, hogy az elmúlt négy évben Széles olyan kevés edzést tartott neki, hogy egy kezén meg tudná számolni, és szeretnék, ha nemcsak a kritikáit fogalmazná meg, hanem „elsősorban belenézne a saját lelkiismeretébe, saját magába, hogy ő mit tett hozzá az elmúlt négy évben a felkészülésünkhöz.”
Az úszó hozzátette: „szükségünk van rá, szükségünk van minden segítségre, nyilván ő dönti el, hogy szeretné-e folytatni vagy sem.”
Gyurta elmondta, hogy a riói úszása értékelhetetlen volt, mert négy másodperccel maradt el az olimpián legjobbjától. Visszanézték már a versenyt, elemezték edzőivel az úszását és a felkészülést, de egy konkrét dolgot sem tudnak kiemelni, mi vezetett oda, hogy ilyen gyengén teljesített. Megjegyezte: hazai közönség előtt a jövő évi vb-n szeretne visszatérni a legjobbak közé.
Széles közvetlenül Gyurta riói szereplése után hangsúlyozta: nem tudja vállalni a felelősséget, amiért a címvédő már az előfutamban kiesett 200 méteres mellúszásban. Szerinte meg kellene kérdezni Kovácshegyi Ferencet és Wirth Balázst, hogy ki a felelős. Hangsúlyozta: ő változatlanul elkészítette az edzésterveket, de az utolsó évben, amikor Gyurta egyre gyengébben úszott, az UTE sportolója más felkészülési program szerint tréningezett.
Úgy fogalmazott: január óta elsőként érkezik tanítványa edzéseire és utolsóként távozik, mégsem tudja vállalni a felelősséget a szerepléséért.
A címvédő Gyurta Dániel a 17. időt érte el az előfutamban, így nem jutott be az elődöntőbe. A szám háromszoros világbajnokaként a 27 éves sportoló 2:11.28 perces idejével két századdal szorult ki a legjobb 16 közül.
Széles arról is beszélt, hogy a viszonya továbbra is nagyon jó a sportolóval, vagyis nem ezen múlt az eredményessége, és nem zárja ki, hogy közösen dolgozzanak a jövő évi budapesti világbajnokságot megelőzően.
„Természetesen vállalom, és tisztázni szeretném a dolgokat. Úgy azonban nem lehet vállalni, hogy megint más irányítsa a munkáját, és más készítse fel” – mondta egy hónapja Széles Sándor.

spi \ scp \ sag

MTI 2016. szeptember 7., szerda