Kezdőlap Kultúra Hagymanapot rendeznek Ópusztaszeren

Hagymanapot rendeznek Ópusztaszeren


Hagymanapot rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a rendezvényen az is kiderül, ki pucolja legügyesebben a zöldségfélét – tájékoztatta Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak. A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, s voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás s a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban.
Szombaton a skanzenben az egykori hagymások mindennapjaiba tekinthetnek be a látogatók. A makói parasztháznál a vendégek megismerhetik a hagyományos hagymaleves receptjét és megkóstolhatják az elkészült ételt. Kiderül, mi a titka a finom hagymalekvárnak, hogyan kell sütni kemencében a kenyeret. A vállalkozó kedvűek füzért készíthetnek fokhagymából, bútort festhetnek, elleshetik a fafaragók fogásait, a Nomád parkban pedig 10. századi tevékenységeket – nemezelést, kézi orsózást, rokkázást – próbálhatnak ki. A skanzenbe visszatérve pedig lilahagymás zsíros kenyérrel csillapíthatják éhségüket.
A délutáni hagymapucoló-versenyen a park látogatói próbára tehetik kézügyességüket. A szervezők emlékeztettek: néhány éve, egy Makón rendezett hasonló versenyen a győztes nyolc perc alatt tisztított meg tíz kiló vöröshagymát.

 

MTI 2016. szeptember 14., szerda