Kezdőlap Gazdaság HENT: az autók fele kétes eredetű kenőanyagot használhat

HENT: az autók fele kétes eredetű kenőanyagot használhat

  1. szeptember 13., Budapest – A hazai gépjárművek mintegy 60%-át érinti az illegális kenőanyag-kereskedelem, ami nemcsak biztonsági,de súlyos gazdasági kockázatokat is jelent a tulajdonosok számára. Az évente milliárdos károkat okozó probléma kezelésére a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT)egy zárt értékesítési rendszer kialakítását sürgeti, ami megakadályozza az ellenőrizetlen forrásból származó kenőanyagok és autóalkatrészek forgalomba kerülését.

 Iparági becslések szerint éves szinten tíz autóból hat kétes eredetű kenőanyagot használ, továbbá nem megfelelő minőségű fékfolyadékkal, illetve váltóolajjal rendelkezik. A jelenség nem csak súlyos baleseti kockázatokat rejt magában, de a tulajdonosokat, gyártókat és az államot is rendkívül érzékenyen érinti gazdasági szempontból.

A nem megfelelő minőségű folyadékok kritikus műszaki problémákat okozhatnak a gépkocsiban. Ez a motorolaj esetén akára motor beállásával, a katalizátor eltömődésével,míg a fékfolyadék esetén a fékhatásmegszűnésével járhat, amivelnemcsaktöbb százezer forintos károkat kockáztat a gépjármű-tulajdonos, hanem súlyosan veszélyezteti saját, utasaiés a többi közlekedőbiztonságát”– hívta fel a jelenségre a figyelmet GabliniGábor, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület vezetőségi tagja és a Magyar Autós Szakmai Szövetség elnöke.

Hozzátette: a gyártói előírásoknak megfelelő kenőanyag-fejlesztés a kenőanyaggyártók és az autógyártók több éves közös kutatómunkájának eredménye. A gépjármű-tulajdonosok felelőssége, hogy mindig ellenőrzött forrásból, számla ellenében szerezzék be a kenőanyagokat, illetve elkérjék a gyártói igazolásokat.

 A tulajdonos két módon győződhet meg a megfelelő minőségű kenőanyagról: egyrészt, ha hivatalos viszonteladótól szerzi be a terméket; valamint, ha a kenőanyag flakonjának kupakján sértetlenül megtalálható a hologrammal ellátott speciális zárjegy – utóbbira nem minden termék esetén van lehetőség.

 „A hamis vagy éppen kétes eredetű kenőanyagok, folyadékok és egyéb autóalkatrészek minőségi hiányosságok miatt súlyos biztonsági és anyagi károkat okoznak nemcsak a fogyasztóknak, de a gyártóknak és az államnak egyaránt. A kérdésben a legfontosabb célkitűzésünk, hogy más iparágakhoz hasonlóan elősegítsünk egy olyan önszabályozáson alapuló, zárt rendszer kialakítását, amely segíti a piac megtisztulását” – jelentette ki Németh Mónika, a HENT titkára.