Kezdőlap Időjárás Időjárás-jelentés

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
Időjárási helyzet Európában
—————————
Az Atlanti-óceán felől Délnyugat-, Nyugat-Európa fölé egészen Dél-Skandináviáig magasnyomású zóna nyúlik be. Déli területein a szinte zavartalan napsütés, és a Pireneusi-félsziget térségében található igen meleg levegő hatására Dél-Spanyolországban rekord magasságokig melegszik fel a levegő. A hétfőn Andalúziában mért 45 foknál melegebbet a kontinensen az idei nyáron sehol sem jegyeztek. A mediterrán térségben – ha nem is ennyire – mindenütt meleg van, a legtöbb helyen a csúcsérték meghaladja a 30 fokot. A szárazföld leghűvösebb része pedig Észak-Skandinávia, ahol helyenként 10 fokig sem emelkedik a hőmérséklet, és az itt vonuló ciklonoknak köszönhetően változékony az idő. Felhős és csapadékos az időjárás jelenleg az Ural előterétől Ukrajnán át egészen Dél-Olaszországig húzódó frontrendszer mentén is. A következő napokban azonban Közép-Európa keleti felén is egyre jobban anticiklonális hatások érvényesülnek, így az Alpok és a Kárpátok vidékére visszatér a nyárias idő. Szerda estig a Kárpát-medencében jelentősen csökken a felhőzet, nyugaton is megszűnik az eső, és erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén szerda estig
————————————————-
Eleinte csak kisebb körzetekben süt ki átmenetileg a nap, majd délután északkelet felől határozott felhőzetcsökkenés kezdődik. Estig azonban a Dunántúl nyugati felén erősen felhős vagy borult marad az ég, és ott még további eső, zápor várható, másutt csak helyenként lehet zápor. Éjszaka tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, reggelre a hozzávetőleg a Körmend-Szekszárd vonaltól északkeletre már derült lesz az ég. Hajnalra foltokban – elsősorban a Kisalföldön, az Északi-középhegység völgyeiben – köd képződik. Szerdán napközben délnyugaton is csökken a felhőzet, országszerte sok napsütésre számíthatunk, csapadék délnyugaton sem valószínű. Kedden az északi, északkeleti szél a nyugati határnál még erős lesz, szerdén a keleti szelet kíséri többfelé élénk széllökés.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 25 és 30 fok között várható.

kf \ bil \ bzt

MTI 2016. szeptember 6., kedd