Kezdőlap Események Illegális bevándorlás – Több mint száz határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

Illegális bevándorlás – Több mint száz határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

144 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 51, szombaton 11, vasárnap 39 embert tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál a rendőrök és katonák. Az ország belsejében és más külső határszakaszokon 43 határsértőt fogtak el a hétvégén.
A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a határsértőket, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és az ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.
A múlt héten a szerb-magyar határ térségében 280 embert tartóztattak föl és kísértek vissza, a megelőző héten – augusztus 29-étől szeptember 4-éig – ez a szám 271 volt. Azon a héten más külső határszakaszon és beljebb az országban 73 határsértőt fogtak el.

bkzg \ ppd

MTI 2016. szeptember 12., hétfő