Kezdőlap Események Iszapömlés – Megerősítették a Torna-patak medrét

Iszapömlés – Megerősítették a Torna-patak medrét

Megerősítették és megemelték a Torna-patak gátját, amely a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás során meggyengült – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteki devecseri sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a devecseriek értékeit védi az 1,6 kilométer hosszan megerősített meder, mely korábban a villámárvizek által leginkább veszélyeztetett szakasz volt.
Az államtitkár felidézte: a vörösiszap-katasztrófa után, 2011-ben elvitték a területről a szennyezett földet, ennek következtében a gát alacsonyabb lett, ezért volt szükséges a megerősítésre.
Hozzátette: a munkálatok 45 millió forintba kerültek, a Belügyminisztérium támogatásával valósultak meg.
Kovács Zoltán beszélt arról is, hogy a térségben gyakoriak a villámárvizek, ezek amilyen gyorsan megérkeznek a környező hegyekről, dombokról, olyan gyorsan távoznak is, de jelentős pusztítást hagynak maguk után.
Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója emlékeztetett: tavaly májusban és októberben kétszer annyi csapadék hullott, mint amennyi a sokéves átlag, így a Torna-patak medre nem volt képes elvezetni.
Az elmúlt három hónapban azonban sikerült elvégezni a szükséges munkálatokat, öt zsilipet építettek és megépült egy út is a patak mellett – mondta.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

bje \ bám \ bdó

MTI 2016. szeptember 9., péntek