Kezdőlap Diákélet Kecskemétre érkezett az Októberi Tűzvirág ’56 című lehengerlő kiállítás

Kecskemétre érkezett az Októberi Tűzvirág ’56 című lehengerlő kiállítás

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége múlt év október 23-án – készülve az 1956-2016 a magyar szabadság emlékévére, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára – országos rajzpályázatot hirdetett középiskolásoknak az általa kiadott  Októberi Tűzvirág ’56 című irodalmi antológiában megjelent művek illusztrálására. A kötet ’56-hoz, majd a megtorlásokhoz, börtönhöz kötődő hazai és külföld versekből, írásokból tartalmaz válogatást.

A beérkezett pályázatokat neves művészekből álló zsűri értékelte – Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikus művész, a Nemzet Művésze vezetésével.  A 2016. február 26-án megtartott díjkiosztó ünnepségre 40 művet választottak a kiállítandók közé. A beküldött pályaművekből vándorkiállítást szerveztek, amely a mai napon látogatott Kecskemétre, a Hírös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központba.

Kecskemétről három iskolából is küldtek illusztrációt: Ádám Anna a Katona József Gimnáziumból, Sipos Benjámin Godó  a Kecskeméti SZC Gáspár András Szakközépiskolájából és Zsigó Fanni a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumból – aki III. helyezése mellett még különdíjat is kapott!

A kiállítást szeptember 6-án, kedden 14 órakor dr. Sántha Gábor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke nyitotta meg egy ünnepélyes köszöntő keretében.

A kiállítás szeptember 12-ig elérhető a Kulturális Központ negyedik emeletén. Zárásként Schrötter Tibor – a Világszövetség alelnöke – fog rendhagyó történelem órát tartani a jelenlévők részére, aki akkoriban megjárta Rákosi- és Kádár börtöneit. Bemutatja majd saját gyűjtésű 56′-os relikviáit, dokumentumait.
A rendhagyó történelemórára szeptember 12-én, hétfőn 11 órakor kerül sor.