Kezdőlap Események Klein Dávid volt a Wojtyla Ház vendége a tegnapi nap során

Klein Dávid volt a Wojtyla Ház vendége a tegnapi nap során

Foglalkozásom: csavargó és hegymászó. Nem biztos életforma, de igazi! Ez az én valódi közegem. Hogy miért szeretek hegyet mászni? A szabadság érzése miatt. De ha visszaélsz vele, a hegy megbüntet téged – jelentette ki egyebek mellett Klein Dávid a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban, ahol előadást tartott kedd délben a népkonyha gondozottainak, majd részt vett az ételosztásban. (Fotók: Tódor Norbert)

Klein Dávidot Farkas Pál, a Wojtyla Ház szervezője fogadta és mutatta be a szociális intézmény szegényeinek, aki rövid beszámolót tartott a neves vendégnek, ismertetve a Karol Wojtyla Barátság Központ működése kezdete óta eltelt tíz esztendő legkiemelkedőbb eseményeit.

Borzák Tibor újságíró kérdésére válaszolva, az ellátottakhoz szólva Dávid elmondta: nemrég érkezett vissza a világ második legmagasabb hegyéről, a K2-ről, ahol „kollégájával”, Suhajda Szilárddal lavinaveszély miatt visszavonulót kellett fújniuk és lemondaniuk a csúcstámadásról.

– Mi pár órával korábban meghoztuk a döntést, hogy lejövünk a hegyről, viszont a többi hegymászó élete csak egy hajszálon múlott. Mások, ha tartják magukat az eredeti tervhez, akkor 25 sátornyi embert, ami legalább 50 főt jelent, de inkább többet, elsodor a lezúduló hótömeg. Bejött a tippünk, de az is megtörténhetett volna, hogy nem jön le a lavina, és mindenki felmegy a csúcsra, mi meg lent maradunk. Akkor nehezebb lett volna feldolgozni a kudarcot, így viszont igazolva látom: kiváló elgondolás volt tartani magunkat a biztonságtechnikai alapelvekhez, amiket évről évre alakítottunk ki magunk számára a gyakorlat során. Csalódottság van bennem, hiszen nem értünk fel a K2 csúcsára, de tudom, évek múltán, ha majd visszatekintek, biztos, hogy a sikeres Annapurna-expedíció jut eszembe, és az, hogy Szilárddal milyen jó kis csapattá formálódtunk a Johnnie Walker K2 Expedíció során – fogalmazott.

A hallgatóság érdeklődésére hozzátette: a hegymászók döntő többségével ellentétben a csúcsokon sem használ oxigénpalackot, teherhordót. Ez egyrészt könnyebbség, mert kisebb tömeget kell cipelnie, azonban veszélyes is, mert nagy magasságban a vér gyorsan sűrűsödik, ami trombózist okozhat, éppen ezért sok folyadékot fogyaszt.

– „Nem huzigáljuk feleslegesen a halál bajszát, de elismerem, veszélyes tevékenység a miénk. Nehéz egy tragédia után felállni, de egy idő múltán „beépül” a hegymászásunkba egy-egy társunk sajnálatos halála. Tanulunk mások tragédiájából.” – jegyezte meg.

Az anyagiakról is szót ejtett: „Szponzorok segítségével jutok el távoli helyekre, saját forrásból nem lennék erre képes. Az engedélyért, ami egyfajta belépőjegy, 10 ezer dollárt kell fizetni. Összességében akár 50-100 ezer dollárba is kerülhet egy expedíció.”

És a magánélet? Szeretne már családot alapítani? – kérdezték többen. – „Ahhoz meg kellene állnom. Most még járkálós hangulatban vagyok.” – válaszolta sokat sejtetően.

Klein Dávid végezetül az ebédosztásból is kivette részét. A Verbau Kft. támogatásával húsleves és krumplis tészta került a szegények böjtös asztalára.