Kezdőlap Események Közgyűlést tartottak ma a Városházán

Közgyűlést tartottak ma a Városházán

A közgyűlést megelőzően a testület köszöntötte mindazokat, akik augusztus 20. alkalmából állami kitüntetetésben részesültek:

Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke augusztus 20-a alkalmából

-a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Varga László nyugalmazott református lelkipásztor és püspök helyettes, volt országgyűlési képviselő, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumi elnöke részére.

-a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Szabó István Sándor pedagógusnak, a Kecskeméti Katona József Gimnázium igazgatójának.

-Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Pál Attila, a kecskeméti Katona József Színház színművésze.

-Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesítette Riczkó Eleonórát, a kecskeméti ÁFEOSZ Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium igazgatóját.

-Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Sebőkné Tőzsér Judit, a Gong Rádió Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

-Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozott Beregszászi Szabolcs röplabda-mesteredzőnek.

-Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Ludvigh Zoltán búvárúszó-mesteredző, a Magyar Búvár Szakszövetség tiszteletbeli alelnöke, a Bács-Kiskun Megyei Búvárszövetség főtitkára, a Hírös Sport Nonprofit Kft. sportszakmai referense.

 

A képviselő-testületi ülés főbb döntései:

 

Elfogadta a testület a költségvetés soron következő módosítását. Lényeges változás, hogy a város számos pákyázatot megnyert, ezek kapcsán pedig a bevételi és kiadási előirányzatok módosítására volt szükség.

A megnyert pályázatok: a déli iparterületet érintő útfejlesztés 367 millió forint, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatallal konzorciumban megvalósuló foglalkoztatási paktum közel 2 milliárd, a Homokbánya, Déli feltáró út I. üteme 282 millió, Kecskemét Fenntartható Városi Mobilitási Tervének elkészítése 51 millió, a Csokor utcai óvoda infrastrukturális fejlesztése 114 millió, a Széchenyi sétányi bölcsőde infrastrukturális fejlesztése 230 millió forint támogatásban részesült.

 

További uniós pályázatok támogatási kérelmeivel kapcsolatos döntéseket is hozott grémium. A már benyújtott, elbírálásra váró fejlesztések és az igényelt támogatások összege:

„Gazdasági területekhez kapcsolódó útfelújítások Kecskeméten” – 1,2 milliárd forint

„Árpádvárosi bölcsőde infrastrukturális fejlesztése és Klapka utcai bölcsőde eszközbeszerzése” – 309 millió forint

„Bem u. – Kuruc krt. kereszteződésében körforgalom kiépítése” – 1.27 milliárd forint

„Kecskeméten az 5-ös sz. főút mentén a Belső-Szegedi úttól az 54-es sz. főútig létesítendő gyalog-kerékpárút építése” – 199 millió forint

„Margaréta buszforduló kiépítése” – 503 millió forint

„Kerékpárosbarát fejlesztés közbringa-rendszer kiépítésével Kecskeméten” – 97 millió forint

Béke Általános Iskola energetikai korszerűsítése – 220 millió forint

Móra Ferenc Általános Iskola energetikai korszerűsítése – 291 millió forint

Margaréta Otthon energetikai korszersítése – 464 millió forint

Corvin Mátyás Általános Iskola energetikai korszerűsítése – 302 millió forint

Zrínyi Ilona Általános Iskola energetikai korszerűsítése – 292 millió forint

Lestár Péter Szakközépiskola és Szakiskola energetikai korszerűsítése – 302 millió forint

Móricz Zsigmond Általános Iskola energetikai korszerűsítése – 300 millió forint

Kertvárosi Általános Iskola energetikai korszerűsítése – 84 millió forint

Arany János Általános Iskola energetikai korszerűsítése – 239 millió forint

Mathiász János Általános Iskola energetikai korszerűsítése – 160 millió forint

A közgyűlés további pályázatok benyújtásáról is döntött, amelyek a Homokbánya fejlesztésére, az egészségügyi és szociális alapellátás fejlesztésére, új család- és gyermekjóléti központ létrehozására, időskorúak és fogyatékkal élők szociális alapszolgáltatásainak fejlesztésére irányulnak.

 

Pályázatot nyújott be a város a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében. Sikeres pályázat esetén sportparkok jöhetnek létre a katonatelepi sportpályán, a Hermann Ottó téren, Kadafalván, a Műkertvárosban, a Forradalom utcán, a Czollner téren, a Nádasdy utcán, az Újvidék téren és a Temes téren. Továbbá két futópálya is épülhet, a Gyenes téren és Katonatelepen.  A program lebonyolítója a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye. A zrt. a fejlesztések elvégzését követően a létesítményeket térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába adja.  Az önkormányzatnak mindössze a két futókör kialakításához kell 50 százalékos önerőt biztosítania, összesen nettó 14 millió forint összegben.

 

Pályázatot ír ki az önkormányzat a Rudolf laktanya területén lévő, „beteg lovak istállója” néven ismert épület hasznosítására. A város 2016. december 1. – 2031. november 30. közötti időszakban akarja bérbe adni az ingatlant azzal a céllal, hogy a leendő bérlő ott szórakoztató, vendéglátó létesítményt hozzon létre.

Októbertől Bán János lesz a Kecskeméti Televízió Kft. ügyvezetője és főszerkesztője. A televíziót 2010. óta vezető Eckhardt Balázs ugyanis lemondott tisztségéről, teintettel arra, hogy a jövőben a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöki tisztségét tölti be.