Kezdőlap Események Ma kezdődik a 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

Ma kezdődik a 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

A nemzetközi zenei élet három kontinens 11 országából érkező 36 feltörekvő tehetsége méri össze tudását a ma kezdődő 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen, amelyet a zeneszerző születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve rendeznek meg a Zeneakadémián.

A verseny első helyezettje 15 ezer, a második 12 ezer, a harmadik 9 ezer euróval térhet haza, emellett egy 6 ezer eurós közönségdíjat is kiosztanak. Az elődöntők szeptember 3-tól 5-ig tartanak, a szeptember 6-i és 7-i középdöntőkön is tovább jutó hat versenyző a szeptember 9-i szóló döntőben Liszt Ferenc h-moll szonátáját adja elő. A másnapi zenekari döntőben a zsűri fogja meghatározni, hogy a három nagy Liszt-versenymű (Esz-dúr és A-dúr zongoraverseny, valamint a Haláltánc) közül melyikkel lépnek színpadra a versenyzők. A versenysorozat szeptember 11-én, vasárnap eredményhirdetéssel és gálakoncerttel zárul.
A zongoraverseny zsűrijének díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik lesz. A testületben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglal helyet, Kocsis Zoltán pedig a szerkesztőbizottság elnökeként vesz részt a munkában.
A verseny kísérőprogramja szeptember 2. és 4. között az ingyenes és mindenki számára nyitott Zongorakarnevál, amelynek részeként a Liszt Ferenc tér járókelői egy 1904-es Steinway zongorán előadott minikoncerteket élvezhetnek Fisher Annie- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas művészek tolmácsolásában, és megtekinthetik miként lehelnek új életet hangszerként már megfáradt zongorákba a képzőművészeti egyetem diákjai.
A Zongorakarnevál programjait emellett Virtuózok-koncert, Liszt Ferenc életét felelevenítő, előzetes regisztrációhoz kötött zenetörténeti séták, Barabás Márton zongora-alkatrészeket újragondoló kiállítása, fényfestés, valamint a világszerte népszerű Steinway zongora belsejét és működési mechanizmusát bemutató zenematiné is színesíti.
Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A kormány 100 millió forinttal támogatja a verseny megszervezését, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig egymillió forintos különdíjat adományoz.

pja \ brr

MTI 2016. szeptember 2., péntek